Igor Dodon planifică să participe la acțiunile dedicate celor 25 de ani de la stabilirea militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru „menținerea păcii”. Acesta și-a exprimat intenția de a decora cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii transnistreni și pacificatorii ruși. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”.

„Pentru prima dată în decursul ultimilor 25 de ani de la războiul transnistrean eu planific să particip la evenimente de acest gen în regiunea transnistreană. Așa ceva nu a mai fost. Nici un președinte a Republicii Moldova nu a participat vreo-dată la astfel de evenimente. Eu planific să decorez cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii moldoveni, pe lângă aceștia am propus să decorez și militarii transnistreni și pacificatorii ruși, dacă ei vor dori. Aceasta este deja un semn că noi prețuim foarte mult această misiune”, a declarat Igor Dodon.

Dodon a menționat că între locuitorii malului drept și malului stâng al Nistrului nu mai este agresiunea ce exista acum 25 de ani.

„Am rude și prieteni în regiunea transnistreană și avem foarte multe lucruri comune”, a menționat acesta.

Fiind întrebat ce atitudine are față de instalarea recentă a punctului de control comun la frontiera moldo-ucraineană la Kuciurgan, Igor Dodon a declarat că în urma întânirii cu Krasnoselski, acesta a convenit la schimbarea legislației Republicii Moldova  în cazul în care va exista riscul de pierderi economice pentru regiunea transnistreană, „astfel, primii pași în această direcție au fost deja efectuați”.

Redacția Actual.Md, subliniază că  oferirea unor distincții de stat separatiștilor este o ”premieră” nefericită pentru un președinte, și se încadrează ușor la infracțiunea prevăzută de codul penal – trădare de patrie. Igor Dodon nu este la prima abatere de acest fel, anterior acesta a depus flori la monumentul cazacilor din orașul Tighina, l-a felicitat pe Krasnoselschi cu ”victoria” în alegeri și a declarat la un post rusesc că datoria Transnistriei la gaze (cca 6 mld dolari) este datoria Republicii Moldova

Amintim că la data de 29 iulie, regiunea transnistreană sărbătorește ziua intrării pe teritoriul său a militarilor ruși. Eveniment ce s-a produs în urma războiului transnistrean din 1992 sub pretextul menținerii păcii.