Oficialii europeni SOLICITĂ repetat instituțiilor U.E. să oprească orice asistență financiară și să reevalueze acordul de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova

0
57

Situaţia din Republica Moldova, din nou, în atenţia oficialilor de la Bruxelles. Astfel, într-o declaraţie comună venită din partea președintelui celui mai influent partid din Uniunea Europeanp, Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și de la președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans van Baalen,  se arată că instituțiile europene sunt îndemnate, să evalueze declinul statului de drept și standardele democratice în Republica Moldova și „să oprească orice finanțare din partea UE”, prin aplicarea celor mai stricte condiționalități oricărei asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-R.Moldova.

„Cu îngrijorare crescândă, partidul ALDE și Partidul Popular European (PPE) continuă să observe deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova. În loc să încerce să avanseze țara și oamenii săi pe drumul către prosperitate, Partidul Democrat (PD), alături de socialiștii (PSRM), conduși de liderul lor Plahotniuc, au ales să întărească autocrația”, se arată în declarația lui Daul și van Baalen.

Potrivit politicienilor din UE, cele două partide de la guvernare au intensificat hărțuielile la adresa adversarilor politici proeuropeni din R. Moldova, făcând referire în special la cazul primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

„În ultimele luni, alianța PD-PSRM și-a intensificat intimidarea și hărțuirea față de adversarii politici proeuropeni, după ce PDM-PSRM a respins intenționat recomandările Comisiei de la Veneția și a schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță cu tărie utilizarea justiției selective pentru a opri opoziția, ca în cazul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului și prim-vicepreședinte al Partidului Liberal (PL). În timp ce credem că trebuie investigată orice nelegiuire și că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției, avem preocupări și îndoieli majore că sistemul judiciar moldovenesc, controlat de Plahotniuc și alianța PD-PSRM, va putea asigura o investigație transparentă, un proces echitabil sau un verdict imparțial”, se mai arată în acelaşi apel.

Dimpotrivă, după cum o demonstrează „declinul libertății presei, abuzul instituțiilor de stat și suprimarea societății civile, Guvernul moldovean sub conducerea PD-PSRM a lui Plahotniuc a pus într-adevăr în pericol unele dintre marile realizări ale poporului moldovean în ultimii ani și a făcut ca țara să nu mai fie campionul Parteneriatului Estic”, continuă declarația.

„Astfel, PPE și ALDE fac apel la instituțiile UE, inclusiv la Serviciul European de Acțiune Externă, precum și la Consiliul Europei, să evalueze imediat declinul statului de drept și standardele democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-Moldova”, solicită Joseph Daul și Hans van Baalen.