Propunerea la adresa autorităților a ultramaratonistului Iulian Bercu: În loc de „cimitirul aventurii” de la Valea Morilor, să fie construit un complex sportiv public

0
102

Jurnalistul și alergătorul Iulian Bercu, care a parcurs în acest an 170 de km la ultramaratonul Ultra Trail du Mont Blanc, este revoltat de felul în care arată „partea neagră” a lacului Valea Morilor din municipiul Chișinău. Este vorba de fostul parc de distracții, pe care Bercu îl numește „cimitirul aventurii”. Acesta propune ca, în locul ruinelor, să fie edificate terenuri publice de sport, transmite ziarulnational.md.

„Azi am avut din nou „plăcerea” să alerg pe „partea neagră” a lacului Valea Morilor – pe la „cimitirul aventurii”. O „cărare betonată”, fără lumină, de lățimea unui biciclist și jumătate, care trebuie să facă față fluxului de alergători, cicliști, părinți cu copii și tot felul de gadjetomani mobili. Terenul de 3 ha (0,5 ha au plecat la Federația de Fotbal), unde se află acest „cimitir”, teoretic este proprietate publică. Deci, teoretic, trebuie să fie de utilitate publică, dar nu un depozit gratuit de fier vechi. Aici trebuie să fie amplasate terenuri publice de sport, multifuncționale, pentru cei care practică fitness-ul sub cerul liber, voleiul, baschetul, minifotbalul, tenisul pe nisip, voleiul pe nisip, fotbalul pe nisip, badmintonul, alpinismul. Demult există soluții pentru terenuri multifuncționale pe spații restrânse, pentru a cruța copacii”, spune sportivul, care în 2019 va reprezenta R. Moldova la un ultramaraton unic de 250 km, care va avea loc în Noua Zeelandă.

Potrivit lui Bercu, autoritățile municipale ar avea bani pentru încă un teren pentru copii și fitness sub cerul liber. „Autoritățile centrale trebuie să investească în dezvoltarea infrastructurii sportive. Orice companie din top10 își va asuma cu plăcere sponsorizarea construcției unui teren multifuncțional, în scopul promovării! Desigur, dacă acest teren nu se „coace” acum pentru un nou micro-cartier de elită!”.

Sportivul promite că în această săptămână va face demersurile necesare pentru ca acest teritoriu din preajma lacului Valea Morilor să nu mai fie în paragină.

„Și acum răspund la inevitabilele întrebări:

1. Nu, nu e proiect politic.

2. Nu, nu e din cauza campaniei electorale.

3. Nu, nu e plătit de cineva care vrea să ia terenul într-un parteneriat public-privat cu scopul oficial de a construi un Centru de Reabilitare a Sportivilor Emeriți, după care să răsară un hotel, hipermarket sau un cartier de elită.

4. Da, va apărea problema rândului sportivilor la aceste terenuri.

5. Da, ele vor avea cheltuieli de gestionare curentă care trebuie acoperite.

6. Da, e mai simplu de scuipat, de spus că Moldova e o țară de rahat și nu poți face aici nimic.

7. Da, eu am un interes personal! Să fie iluminat acest sector și să fie lărgită pista pentru alergători, deși, eu prefer să mă antrenez pe dealuri, mai departe de oameni!”, a mai adăugat acesta.

Iulian Bercu i-a îndemnat pe toți cei cărora le pasă de această problemă să i se alăture.