Senatul Statelor Unite a adoptat, joi, 27 iulie, aproape în unanimitate, noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord. Proiectul de lege a fost susținut de 98 de senatori americani din cei 100.

Actul conține, printre altele, o solicitare către președintele american privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, transmite Actual.md.

Proiectul de lege urmează a fi promulgat de președintele SUA, Donald Trump.

Casa Albă a anunțat că Donald Trump deocamdată nu a decis dacă îl va semna, sau va recurge la drept de veto – într-un caz președintele riscă un conflict cu legislativul de la Washington, în celălalt caz – va deteriora și mai mult relațiile cu Rusia.

Dacă șeful Casei Albe va recurge la drept de veto atât republicanii, cât și democrații vor asigura în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii fără semnătura președintelui. Anterior, în Camera Reprezentanților, pentru sancțiuni au votat 419 congresmeni și doar trei împotrivă.

În articolul 252, aliniatul 2a Senatul Statelor Unite îi cere președintelui american să solicite Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele de pe teritoriul Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova.

De asemenea, proiectul de lege propune alocarea din bugetul Statelor Unite a 250 milioane de dolari în 2018-2019 „pentru a contracara influența Federației Ruse în Europa și Eurasia, dar și în alte scopuri”. Una din destinatarele acestei finanțări este și Republica Moldova.

Textul în limba engleză a proiectului de lege votat de senatul SUA.