OPINIE // Cine sapă groapa Uniunii Europene?

0
60

O analiză a unei companii de securitate cibernetică la care au avut acces jurnaliștii de la publicația „The Times” spune că mai multe sute de conturi de pe Facebook, care au au încercat să amplifice protestele de stradă au legătură cu Rusia.

Analiza făcută de compania New Knowledge a arătat că aceste conturi au răspândit informații folosind fotografii cu protestatari răniți la alte evenimente, pentru a construi imaginea unei poliții franceze extrem de brutale.

Motiv suficient pentru ca Secretariatul general pentru apărare și siguranță națională, aflat în subordinea primului-ministru francez să lanseze o investigație privind influența Federației Ruse în protestele „vestelor galebene”. De aici.

Desigur, influența rusă în transformarea protestelor în lupte de stradă  trebuie dată în vileag. E la mintea cocoșului că instituțiile speciale rusești lucrează cu materialul clientului, exploatând vulnerabilitățile unei societăți – în cazul de față societatea franceză. Pe străzile Parisului au fost văzuți simpatizanți ai lui Putin.

Cred însă că ancheta serviciului special francez ar trebui să cerceteze și istoria recentă atunci când după invadarea Georgiei, în 2008, Federația Rusă a obținut promisiunea Franței pentru furnizarea unor nave de asalt Mistral care ar fi navigat în Marea Neagră.

Premierul francez Sarkozy a apărut, în august 2008, drept mediator al războiului cu Georgia, aterizând la Tbilisi, cu voia rușilor. Federația Rusă nu a ținut cont de promisiunile acordului care a dus la oprirea războiului. Drept urmare, un an mai târziu, Franța se angaja să execute pentru pentru Rusia două nave de asalt Mistral. Invadarea Ucrainei, sancțiunile ce au urmat și mai ales presiunea Statelor Unite  au blocat în 2015 livrarea navelor Mistral către Federația Rusă.

La un an de la anexarea Crimeii fostul premier francez declara noșalant că „regiunea Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa”. De aici.

Concluzia este simplă: vulnerabilitățile liderilor unor state din Uniunea Europeană, care au susținut, pe față sau indirect, desfășurarea revoluțiilor colorate în vecinătatea frontierelor ei, duc la apariția unor scenarii similare în inima comunității europene. Scenariul protestelor de la Paris seamănă modelului de desfășurare a revoluțiilor portocalii. Doar că în sens invers.

Victor Nichituș