Jocul sportiv padel a ajuns și în Republica Moldova // Istoria acestui sport și cine a început mișcarea de dezvoltare la Chișinău

0
86

Unul dintre cele mai în vogă sporturi în Europa și America Latină în aceste momente, padelul, o rudenie a tenisului, a ajuns și în țara noastră. Clubul Sportiv Femina Chișinău, condus de jurnalistul Mihai Burciu, și-a deschis secția de padel și lucrează la proiectarea primei piste de padel din Republica Moldova, se arată în comunicatul CS Femina.

Deschiderea primului teren de padel ar putea fi piatra de temelie a nașterii oficiale în Republica Moldova a acestui gen de sport, spune Mihai Burciu.

MIHAI BURCIU, jurnalist, preşedintele Clubului Sportiv Femina Chişinău

Rpublica Moldova este o țară care iubește sportul, cu siguranță va iubi și padelul. Femina Chișinău a demonstrat atâția ani că tot ce își propune realizează cu multă atenție și profesionalism. Nu în zadar a fost desemnat clubul sportiv al anului 2012 de către APSM și a adunat în vitrinele clubului peste 20 de trofee, între care echipa de baschet a fost multiplă campioană națională și deținătoare a cupelor naționale, iar cele de handbal și volei plajă finaliste la aproape toate competițiile la care a participat. Lucrăm, împreună și cu Clubul Sportiv Cami, la proiectarea primei piste în sală, în Chișinău, ca mai apoi să putem, împreună cu cei care se alătură nouă, oameni de bine, oameni de afacere, sponsori, să proiectăm ami multe terenuri în aer liber prin mai multe raioane ale țării, pentru a stabili piatra de temelie a padelului în țara noastră.

Padelul este recunoscut oficial ca ramură sportivă în Republica Moldova din această toamnă, iar mai multe cluburi sportive care au adoptat prin statut și program de activitate, lucrează la lansarea Federației Sportive Naționale de Padel din Republica Moldova, după ce Mihai Burciu a fost prezent la Valencia și la Paris la câteva întâlniri cu oficiali ai federației europene, internaționale și spaniole de padel, și la mai multe cluburi de padel din capitala Franței.

În acest context, Mihai Burciu a transmis și un apel tuturor sportivilor și oamenilor de afaceri, cluburilor sportive, să se alăture demersului și planurilor de acțiuni de dezvoltare a padelului.

Padelul este o disciplină sportivă recunoscută la nivel mondial, practicată de milioane de persoane în întreaga lume. Padelul este în vogă în ultimii cinci ani în Europa de vest și America latină, apropiindu-se cu pași grăbiți de popularitatea tenisului. Marile companii media europene și producătorii renumiți de echipamente sportive au adoptat în propriile strategii includerea acestui sport, care se bucură de milioane de practicanți în întrega lume, generând un mod sănătos de viață în rândul persoanelor de orice gen, dar și cantități impresionante de profit financiar în urma amenajării de terenuri și organizarea competițiilor. După o creștere spectaculoasă în Argentina în anii 90, noul secol a adus o creștere a popularității și în Spania, unde în 2014 a depășit tenisul ca număr de jucători activi. Creșterea spectaculoasă a padelului se reflectă și în popularitatea World Padel Tour.

Padelul are avantajul întrunirii într-un singur joc ușor a celor mai cunoscute caracteristici ale celorlalte sporturi cu racheta, tenis, badminton sau squash. Se joacă pe un teren înconjurat de pereți, precum squashul, dar are reguli și minge de tenis. Racheta de padel, denumită „pala” , se caracterizează prin lejeritatea și manevrabilitatea unei palete pentru ping-pong. Terenul de padel, mai scurt decât cel de tenis, favorizează schimburile reciproce dintre oponenți. Intensitatea jocului este astfel garantată! Față de alte sporturi, chiar și față de sporturile cu rachetă, padelul aduce practicanților o serie de avantaje pe care le vei simți încă de la prima lecție.

Padelul este prezent în 19 ţări de pe bătrânul continent, având o prezenţă puternică în Spania, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie şi Austria. În acest sens, Spania are rolul cel mai important, fiind promotor al padelului în Europa. Tot în Spania își are centrul și „World Padel Tour”, circuitul profesional de padel, cu importanță la nivel mondial, ce reunește cei mai buni jucători ai planetei. În ciuda faptului că este un sport relativ nou şi care are începuturi elitiste, padelul a devenit unul dintre sporturile cu rachetă cele mai iubite din Spania și cu o mare priză la public în întreaga Europa. Uşurinţa şi divertismentul sunt secretele succesului acestui sport.

Relatarea video a spectacolului oferit de acest sport:

În noiembrie 2018, președintele Federației Internaționale de Padel, Luigi Carraro, a avut o întâlnire cu Președintele Comitietului Internațional Olimpic, Thomas Bach. Familia olimpică a asigurat susținerea totală a desvoltării padelului în întreaga lume.  (Vedeți aici întâlnirea dintre președintele FIP și cel al CIO. http://www.padelfip.com/2018/11/09/the-olympic-family-welcomes-our-sport-along-with-the-new-presidency/)

Originea padelului datează din secolul trecut (1890), având la bază jocurile de amuzament întâlnite pe bărcile engleze. Mai târziu, în anul 1924 americanul Frank Beal a introdus acest sport în parcurile municipale din New York şi datorită paletei care se utiliza în joc, i-a dat denumirea de „Paddle Tennis”. După patru ani, în 1928, i-au fost aduse noi adaptări, pentru a putea fi practicat şi în sezonul rece. Fesseden Blanchardz şi James Cogswell au fost cei care au decis să joace în perechi, instalând o podea de lemn, pentru a avea osuprafață regulată și au înconjurat terenul cu o grilă, pentru ca mingile să nu mai ajungă în zăpadă. Acest sport a fost denumit “Platform Tennis”.

Pornind de la acest tip de teren, Enrique Corcuera, părintele sporului padel, a preluat ideea și a adapta-o, neavând suficient spaţiu în locuinţa sa din Acapulco. Dimensiunile terenului lui Enrique Corcuera sunt cele folosite și astăzi, 200 de metri pătraţi (20 X 10 m), cu doi pereţi la marginile terenului de trei sau patru metri înălţime.

În 1974 un prieten de-al lui Enrique Corcuera, și anume spaniolul Alfonso de Hohenlohe, călătoreşte în Mexic și încântat fiind de noul sport creat de prietenul său mexican, se interesează ce presupune practicare jocului și face câteva îmbunătățiri acestuia, incorporând un fronton de 3 metri înălţime, punând un fileu în mijloc şi închizând părţile laterale ale pistei cu o plasă de sârmă. Noua modalitate de distracție se juca cu palete de lemn şi primise numele de Paddle-Tenis.

Entuziasmul său pentru aceast nou joc nu s-a lăsat aşteptat, Alfonso Hohenlole, se întoarce în Spania, şi după ce studiază şi perfecţionează anumite detalii ale terenului și reguli ale jocului, construiește primele terenuri din Spania în cadrul Marbella Club. A început apoi promovarea padelui printre prietenii sai din clasa bogată, care curând au devenit dependenți de padel.

Succesul obţinut în scurt timp de acest sport, a atras figuri importante ale tenisului precum spaniolul Manolo Santana, care a început să organizeze campionate şi să promoveze padelul în toată zona Costa del Sol, unde numeroase cluburi și-au construit propriile terenuri.

În 1975, un bun prieten al lui Alfonso de Hohenlole şi un vizitator regular al Marbellei, milionarul argentinean Julio Menditengui, este martor al succesului acestui sport şi decide să introducă padelul în Argentina, unde, în foarte puţini ani, atinge un succes fără precendet, devenind astăzi, cel de-al doilea sport practicat în țară, cu mai bine de 5 milioane de jucători şi 30.000 de terenuri construite pe întreg teritoriul Argentinei. În ultimii ani, padelul s-a extins şi în alte ţări precum Brazilia, Uruguay, Chile, Paraguay, etc. cu numeroşi fani ai acestuia. Această influenţă a ajuns şi în Statele Unite ale Americii, unde deja există numeroşi pasionaţi ai acestui sport.

În Spania, padelul începe să se extindă în marile oraşe şi cluburi sportive din Madrid, Barcelona, Valencia, Andalucía, Galicia şi Ţara Bascilor. Se crează infrastructura necesară pentru practicarea sportului în întreaga ţară şi pentru a organiza Circuito Nacional de Torneos (Circuitul Naţional de Campionate) care se desfăşoară în cele mai prestigioase cluburi de pe teritoriul țării.

În 25 iulie 1991, se înființează la Madrid, Federación Internacional de Pádel (Federaţia Internaţională de Pade.). În luna mai a anului 1993, padelul a mai făcut un pas decisiv în consolidarea sa: „Consejo Superior de Deportes” (Consiliul Superior al Sportului) a convenit să recunoască padelul ca joc sportiv. Un an mai târziu, se aprobă constituirea „Agrupación Española de Pádel” (Gruparea Spaniolă de Padel) înscrisă în „Registro de Agrupaciones Deportivas del Consejo Superior de Deportes” (Registrul de Grupări Sportive al Consiliului Superior Sportiv).

La nivel naţional, se crează, în ianuarie 1992, „Agrupación Madrileña de Pádel” (Gruparea madrilenă/din Madrid/ de Padel). Aceasta nu este singura comunitate autonomă unde s-au luat astfel de iniţiative, înființându-se de astfel și în Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia, Andalucía şi Extremadura.

În 1992 în Madrid, Spania, se desfăşoară primul CAMPIONAT MONDIAL DE PADEL (CAMPEONATO DEL MUNDO DE PADEL), cu participarea delegaţiilor a 11 ţări din America şi Europa. În 1996, Spania a redevenit gazda celui de-al treilea Campionat Mondial, care s-a desfăşurat tot în Madrid, înregistrând un număr record de ţări participante.

Tot în Spania își are centrul și „World Padel Tour”, circuitul profesional de padel, cu importanță la nivel mondial, ce reunește cei mai buni jucători ai planetei.

În ciuda faptului că este un sport relativ nou şi care are începuturi elitiste, padelul a devenit unul dintre sporturile cu rachetă cele mai iubite din Spania și cu o mare priză la public în întreaga Europa. Uşurinţa şi divertismentul sunt secretele succesului acestui sport.

Obiectivele înregistrării disciplinei padel în Republica Moldova

 1. Obiectivul fundamental al implimentării este promovarea și dezvoltarea jocului de padel în Republica Moldova.
 2. Crearea platformei necesare de constituire a Federației de Padel din Republica Moldova.
 3. Motivarea societății civice-sportive de a crea cluburi sportive și construirea de terenuri dedicate jocului de padel.
 4. Reprezentarea Republicii Moldova în competițiile Federației Internaționale de Padel și a Confederației Europene de Padel.
 5. Crearea oportunităților tuturor sportivilor și foștilor sportivi care au practicat sau practică genurile de sport tenis, badminton și volei, care nu și-au găsit sau nu își mai văd viitorul în elita acestor ramure sportive, să se reinventeze în aspirații prin practicarea jocului de padel.
 6. Motivarea agenților economici din Republica Moldova de a crea proiecte comerciale de succes cu specific acestei ramure sportive.

Competențe

 1. Utilizarea efectelor favorabile ale jocului de padel în practicarea constantă a exercițiilor fizice, pentru optimizarea stării de sănătate.
 2. Utilizarea achiziţiilor specifice padelului și educaţiei fizice şi sportului în vederea propriei dezvoltări fizice armonioase şi a capacităţii motrice.
 3. Adoptarea unui comportament conform regulilor specifice, pe parcursul organizării, practicării şi participării ca spectator la activităţile de padel.

Dinamică

 1. Padelul este un sport foarte dinamic și captivant, caracterizat prin schimburi lungi de mingi și puncte spectaculoase.
 2. Natura competitivă a padelului în combinație cu caracterul său social face din acesta o activitate distractivă și plăcută.

Social

 1. Padelul este un sport de echipă, jucat doar la dublu.
 2. Datorită dimensiunilor reduse ale terenului, dialogul dintre jucători face parte din joc. Acest aspect conferă padelului puterea de a aduce oamenii împreună.

Mod sănătos de viață

 1. Benefic atât pentru sănătatea fizică cât și cea mentală, padelul reduce riscul morții premature cu până la 47% și riscul de a suferi de o boală cardiaca cu până la 56%.
 2. Padelul ajută la dezvoltarea agilității, echilibrului, vitezei, forței și a coordonării.

Simplitate

 1. Procesul de învățare este mult mai rapid decât în alte sporturi, iar progresul este vizibil într-un timp relativ scurt.
 2. Spre deosebire de tenis, nivelul jocului nu este atât de dependent de abilitățile fizice și tehnice ale jucătorului, devenind accesibil tuturor.

Captivant

 1. Padelul este, în acest moment, sportul cu cea mai rapidă creștere din lume, cu peste 10 milioane de jucători la nivel mondial.
 2. Padelul este extrem de popular în Spania, unde în 2014 a depășit tenisul, devenind al doilea sport ca număr de participanți, după fotbal.

Accesibilitate

 1. Te poți bucura de un meci de padel după doar două ore de antrenament chiar dacă nu ai mai jucat niciodată până atunci.
 2. Padelul este un sport inter-generații, în care copiii, părinții și bunicii pot juca împreună.
 3. Deși este un sport intens, padelul necesită mai puțin efort fizic decât tenisul sau squash-ul.