Plahotniuc promite noi facilități pentru mediul de afaceri: „Anul 2018 a fost bun pentru oamenii de afaceri, poate cel mai bun din ultimii 10 ani. 2019 trebuie să fie și mai bun”

0
64
Liderul Partidului Democrat (PD) și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), Vlad Plahotniuc, susține că guvernarea va continua să implementeze reforme care vor permite mediului de afaceri din R. Moldova să se dezvolte. Declarația a fost făcută în cadrul Galei AOAM.
Potrivit lui Plahotniuc, anul 2018 a fost bun pentru mediul de afaceri, iar 2019 trebuie să fie și mai bun.
„Anul 2018 a fost bun pentru oamenii de afaceri, poate cel mai bun din 10 ani, chiar dacă unele organizații vor resimți în 2019 efectele pozitive. 2019 trebuie să fie mai bun, iar R. Moldova să rămână pe calea stabilității politice și implementării politicilor ca afacerile să prospere. Acesta este scopul care ne unește. Dacă profiturile cresc, vor crește salariile, locurile de muncă”, a menționat Vlad Plahotniuc.
În același context, democratul a vorbit și despre câteva inițiative menite să anute mediul de afaceri. „Am să menționez câteva intenții pentru 2019, care vor reprezenta continuare acțiunilor din acest an. Intenționăm să reducem încă o dată procentul plăților pentru asigurările sociale. Am făcut să fie micșorate de la 23 la 18 la sută. Am primit aprecierile de rigoare. Vrem să coborâm plățile în 2019 până la 12 – 14%”, a adăugat liderul partidului de guvernământ.
O altă măsură de pe agenda guvernării este scutirea businessului de plata impozitului pe profit, dacă acesta este reinvestit în dezvoltarea businessului.
Amintim că în cadrul așa-numitei mici reforme fiscale, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, contribuțiile angajatorilor la bugetul asigurărilor sociale au fost reduse cu 5 puncte procentuale – de la 23 la 18%. Acest lucru a permis mai multor companii să majoreze salariile angajaților, din contul creșterii veniturilor. De asemenea, a fost redusă de la 20% la 10% Taxa pe Valoare Adăugată în sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), etc.