Scriitorul și bibliologul Alexe Rău ar fi împlinit 65 de ani

0
49

Poetul, eseistul și bibliologul Alexe Rău, filosof al culturii, ex-directorul Bibliotecii Naționale, deținător al ”Ordinul de Onoare”, al Medaliei ”Meritul Civic” și al Medaliei ”Mihai Eminescu”, Om Emerit al R. Moldova, ar fi împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1953, în comuna Larga, raionul Briceni. În 1975 a absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Chișinău, după care a lucrat un an lector universitar la aceeași facultate. Începând cu anul 1976, se încadrează în structurile Bibliotecii Naționale. Va deține diverse funcții și va urca mai multe trepte ierarhice atât în cadrul Bibliotecii Naționale, cât și în cel al Ministerului Culturii. În 1992 a fost numit în funcția de director general al Bibliotecii Naționale.

Alexe Rău inițiază și contribuie la desfășurarea, în condițiile interdicțiilor puse de regimul comunist, a Festivalului de carte și poezie ”Eminesciana” (1985-1986), fiind și unul dintre fondatorii anuarului ”Patrimoniu: Almanahul bibliofililor din Moldova” (1977-1981). A înființat ”Calendarul bibliotecarului”, care în anul 2000 devine ”Calendar Național”.

Împreună cu o echipă de experți, a elaborat Programul Național de reformare a bibliotecilor din țară, de depozitare și orientare a acestor instituții spre valorile naționale perene și modelul strategic al sistemului național de biblioteci. A elaborat concepția și a inițiat înființarea Consiliului Biblioteconomic Național și a Școlii de Biblioteconomie din Moldova. Lui Alexe Rău i se datorează, de asemenea, inițierea Salonului Național de Carte, a simpozioanelor ”Anul bibliologic” și ”Valori bibliofile”, elaborarea Programului Național ”Memoria Moldovei”, înființarea Ateneului Moldova, a Clubului biblioteconomiștilor din Moldova și inițierea editării colecției de monografii și eseuri intitulată ”Clio” și ”Biblon” etc.

Alexe Rău a elaborat concepția nouă, europeană, a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care se implementează în cadrul reformei principale a acestei instituții demarată în 1992, odată cu instalarea sa în postul de director general al acestei instituții. Este fondatorul și redactorul șef al primei reviste de specialitate din R. Moldova – ”Magazin Bibliologic”, autorul unor proiecte de anvergură în biblioteconomia Moldovei: SIBIMOL (sistemul integrat al bibliotecilor informatizate din Moldova), Biblioteca Numerică a Republicii Moldova – Moldavica, Biblioteca Numerică – Memoria Moldovei ș.a.

În calitate de scriitor, a practicat aproape toate genurile literare. A debutat cu placheta de versuri ”Spune ceva” (1993), urmată de volumele de poezie: ”Uniluconul” (1997), ”Nuca lui Nevermore” (Timișoara, 1999) ș.a. Alexe Rău este autorul a peste 820 de studii, articole, eseuri publicate în culegeri și ediții periodice de specialitate din Moldova, România, Rusia, SUA, Austria, Franța, Serbia, Canada, Belarus, Ucraina, țări în care a susținut discursuri și comunicări la conferințe, simpozioane, seminare, colocvii de specialitate. Alexe Rău s-a stins din viață la 8 aprilie 2015, la Chișinău.