Analist politic: Voronin face declarații iresponsabile la sfârșit de carieră politică

0
102

Liderul comuniștilor, Vladimi Voronin, este ipocrit și face declarații iresponsabile, afirmă analistul politic Roman Mihăeș. Reacția vine după ce Voronin s-a arătat convins că scrutinul din 24 februarie va avea loc cu cele mai mari falsificări de până acum. Mihăeș afrmă că Voronin, acuzat de falsificări ale alegerilor, este ultimul om care poate reproșa altora așa ceva.

”Aici ar trebui să-i reamintim lui Voronin despre faptul ca a condus un regim analfabet și anacronic, neocomunist și autoritar și a ținut timp de opt ani R.Moldova captivă interesului personal și de grup. Din cauza lui Voronin și a comuniștilor, R.Moldova a pierdut atunci șansa integrării europene, împreuna cu România și Bulgaria și era dată ca exemplu de anomalie în spațiul european. E cazul să ne aducem aminte de alegerile din 5 aprilie 2009, gestionate de guvernarea comunistă. Astfel, Coaliția 2009 pentru alegeri libere și corecte, o asociație de organizații neguvernamentale locale, care a participat la observarea alegerilor, a calificat scrutinul din 5 aprilie ca fiind incorect și doar parțial liber.
Liderii de atunci a opozitiei au acuzat PCRM si pe Voronin de falsificari masive a alegerilor”, scrie Mihăeș.

Analistul aduce drept exemplu evenimentele din 6 și 7 aprilie 2009, când au fost devastate Parlamentul și Președinția, iar Voronin a recunoscut că a deschis accesul mulțimii spre aceste două clădiri. Iar acest lucru a fost făcut „pentru a sustrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale de la rezultatele alegerilor”.

O altă ”ispravă” a lui Voronin, developată de Mihăeș, este crearea PLDM pentru a sabota opoziția.

”Apropo, acum se știe, crearea PLDM și lansarea lui Filat au fost coordonate personal cu Voronin și consilierii săi, ca să fure voturi de la liderii adevăratei opoziții de atunci, de care se temea Voronin. Astfel Voronin se face vinovat și de venirea la putere în calitate de premier a condamnatului Filat Vladimir, care este implicat în multe infracțiuni dovedite de instanță”, afirmă autorul.

În opinia analistului politic, Voron a pierdut contactul cu realitatea și a rămas fără echipă și anume prin aceasta se explică refuzul comuniștilor de a propune candidați pentru circumscripții uninominale.

”De la Voronin au fugit nu doar deputați și lideri importanți, ca Tarlev, Lupu sau Dodon și Greceanîi, ci și majoritatea liderilor importanți locali, de asta nu are pe cine partidul său să propună în circumscripții. Cu regret, constatăm că Voronin nu își recunoaște greșelile, înțelegând că are șanse minime de a trece cu PCRM în Parlament, face declarații populiste”, conchide Roman Mihăeș.