Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a denunțat din nou interdicția aeriană, acuzând România că este „o marionetă a SUA” și afirmând că avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, a evitat o escală în Moscova, în timp ce deputați ruși cer restricții pentru curse aeriene române, relatează mediafax.ro.

Dmitri Rogozin a condamnat din nou, într-un interviu acordat postului Rossia 24, interdicția privind tranzitarea spațiului aerian al României de către avionul său și decizia Chișinăului de a opri intrarea în Republica Moldova a unor cetățeni ruși.

„Consider că aici sunt implicate mai multe părți… Este vorba în primul rând de grupul mafiot care se află în spatele guvernării din Republica Moldova și care este conștient de faptul că are acum probleme cu legea – pentru ei era important să fie de aceeași parte a baricadei cu Occidentul. Ei au pus la cale provocările împotriva artiștilor noștri, împotriva trupelor de menținere a păcii”, a declarat Dmitri Rogozin.

„Pe de altă parte, este România, care a devenit acum în mod evident o marionetă a SUA şi care, contrar simțului realității și intereselor sale de securitate, a amplasat pe teritoriul său sistemul de apărare antirachetă”, a adăugat Dmitri Rogozin.

În același timp, Dmitri Rogozin a declarat că, pe fondul tensiunilor bilaterale, avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, a evitat o escală în Rusia. „Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de ediția rusă a agenției Sputnik (RIA Novosti).

Rusia a protestat vineri față de decizia Bucureștiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chişinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României, calificând aceasta drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale”, a declarat vineri Ministerul de Externe rus, citat de agenția de presă TASS.

Vizita vicepremierului Dmitri Rogozin – responsabil de industria apărării din executivul rus – la Chișinău și apoi în Transnistria a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului de pasageri să traverseze spațiul său aerian, notează agenția de presă citată, transmite Actual.md.

Cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană aflată pe lista sancțiunilor” UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană încă din mai 2014.

Potrivit aeroportului de la Chişinău, aeronava a fost redirecţionată către Minsk, după ce a survolat un timp spaţiul aerian al Ungariei. Din capitala belarusă, vicepremierul s-a întors la Moscova cu o cursă Aeroflot.

Într-o primă reacție pe Twitter, Rogozin a acuzat autoritățile române că „i-au pus în pericol pe cei 167 de pasageri ai avionului S7”. „Combustibil era suficient doar până la Minsk. Aşteptați răspuns, nemernicilor!’, a amenințat Rogozin.

În această privință, cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski a declarat vineri seara în direct la postul de radio Eho Moskvî că „tocmai Rogozin este cel care a expus pericolului viață pasagerilor pentru că toate s-au întâmplat din cauza prezenței sale la bordul aeronavei”. El a amintit în acest sens de faptul că vicepremierul rus se află pe „lista cu sancțiuni a UE”. În plus, în Republica Moldova și în țările vecine există temeri că înainte de alegerile prezidențiale din Rusia s-ar putea ivi unele probleme în legătură cu Transnistria, afirmă Belkovski.

Și la Chișinău au fost reacții pozitive la anunțul României de-a interzice avionului S7 cu Rogozin la bord să traverseze spațiul aerian românesc. Într-o postare pe o rețea de socializare, Liderul PL, Mihai Ghimpu, care este inclus de Kremlin în lista celor 10 dușmani ai Rusiei și care are o poziție fermă antipolitică rusă, a scris că salută decizia Forțelor Aeriene Române, prin care a Rogozin a fost întors din drum.

Dmitri Rogozin era așteptat la Chișinău de președintele Igor Dodon, împreună cu care urma să participe la o ceremonie organizată la Tighina, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, în 1992. Acțiune contestată la Chișinău.