De astăzi se majorează vârsta de pensionare în Moldova

0
107

Începând cu 1 iulie, curent, se majorează vârsta standard de pensionare. Astfel, bărbaţii care intenţionează să-şi realizeze dreptul  la pensie pentru limită de vârstă după 1 iulie 2019 trebuie să cunoască că pot beneficia de acest drept dacă au împlinit 63 de ani, având un stagiu de cotizare de 34 de ani, transmite Știri.md.

De asemenea, femeile se vor pensiona de la 1 ilulie 2019 la vârsta de 58 de ani şi 6 luni având un stagiu de cotizare de 31 de ani şi 6 luni.

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), majorarea treptată a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani și majorarea stagiului complet de cotizare până la 34 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei se face eșalonat, începând cu 1 iulie 2017, conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii.

Pentru femei, vârsta de pensionare crește anual cu șase luni, până va atinge vârsta standard de pensionare de 63 de ani, la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare de 34 de ani se va aplica pentru femei din 1 iulie 2024.

Pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii se aplică vârstele standard de pensionare diminuate cu 3 ani.

De menţionat, că începând cu 1 aprilie 2017 la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activităţile realizate până la 01.01.1999 deoarece pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 01.01.1999 reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de Stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale, care este administrat de Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Totodată, la stabilirea pensiei se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în toată perioada de activitate confirmat prin carnetul de muncă şi contul personal de asigurări sociale.

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea și actele necesare se depun la Casa teritorială de asigurări sociale de la locul de trai în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depășirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.