Veaceslav Negruță, mesaj pentru ministrul de Externe: ”Nicu, retrage-ți declarația!”

0
542

Expertul economic Veaceslav Negruță îi cere de urgență ministrului de Externe Nicu Popescu să-și retragă declarațiile făcute la București în cadrul unei întrevederi cu omologul său din România, Teodor Meleșcanu. Nicu Popescu a calificat conflictul armat de pe Nistru din 1992 drept „război civil”.

Negruță îi amintește că, la 21 iulie 1992, „Mircea Snegur a semnat la Moscova împreună cu Boris Elţin acordul de încetare a focului…”, fapt ce confirmă implicarea Rusiei în acel conflict.

La 21 iulie 1992, Mircea Snegur a semnat la Moscova împreună cu Boris Elţîn acordul de încetare a focului….  Înțelegeți? nu snegur cu snegur, da cu elțîn. Acord de încetare a focului semnat de Elțîn! Și au mai fost și niște decizii c(t)edo împotriva Rusiei. Eu ași putea să vă povestesc mai multe despre acel război împotriva RM, așa cum l-am trăit eu. Dar nu e loc de emoții, trăiri și păreri personale. Retrage-ți declarația!”, a scris Negruță.

Și deputatul ACUM Maria Ciobanu se arată surprinsă de declarațiile ministrului de Externe, Nicu Popescu: ”Atunci când un ministru calcă prin străchini, eu nu știu unde să mă bag de rușine… Nu vă jucați, vă rog, cu cuvintele!”, a comentat Ciobanu.

Și deputatul Lilian Carp a scris pe blogul său că „orice ar spune azi unii, în 1992 a fost o acțiune de subminare a integrității teritoriale a Republicii Moldova din partea federației Ruse”. „Mă simt obligat să le răspund unor funcționari, dar și actualului ministru de externe, Nicu Popescu, să se documenteze. Nu de alta, dar îmi vine să parafrazez un citat din Biblie și să spun: «Iartă-i, Doamne, că nu știu ce vorbesc!”, a scris parlamentarul.

Cel mai tranșant a fost deputatul PPDA, Octavian Țîcu, care a scris pe pagina sa de Facebook că acest ministru de externe (cu referire la Popescu) nu-l reprezintă, la fel cum nu-l reprezintă nici votul lui Andrei Năstase la APCE în favoarea Rusiei. Totodată, Țâcu îi cere lui Popescu să-și reconsidere declarația privind „războiul civil”, care, scrie acesta, în realitate a fost un război de agresiune a Federației Ruse împotriva R. Moldova.

Sursa: voceabasarabiei.md