Republica Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale

0
86

Republica Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale, iar integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășește cu statul vecin. Declarația a fost făcută la Kiev de premierul Maia Sandu, după întrevederea de joi, 11 iulie, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite MOLDPRES.

Premierul Maia Sandu a afirmat că a discutat astăzi cu președintele Zelenski despre securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al țărilor noastre, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile de a construi instituții funcționale pentru cetățeni.

Maia Sandu a mai adăugat că susține cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și a dat asigurări că Moldova va deveni un partener și un vecin de încredere. Totodată, premierul a comunicat că autoritățile de la Chișinău optează pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu Ucraina.

„Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună”, a menționat șeful guvernului de la Chișinău.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au aceleași poziții privind suveranitatea și securitatea ambelor state. Potrivit lui Zelenski, Ucraina va continua să susțină integritatea teritorială a Republicii Moldova și va participa activ în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. Șeful statului vecin a adăugat că Republica Moldova și Ucraina sunt apropiate nu doar pe hartă.

Premierul Maia Sandu a efectuat ieri o vizită la Kiev, la invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.