Dorin Chirtoacă, marele câștigător al alegerilor locale; Blocul ACUM, înfrângere teritorială

0
2101

Moldovenii și-au ales ieri primarii și consilierii în consiliile locale și raionale. O parte dintre edili vor trece la treabă imediat, fiind aleși chiar din primul tur, iar o parte vor fi aleși din a doua încercare, când moldovenii vor trebui să se prezinte din nou la urne pe 3 noiembrie.

Ca de fiecare dată, marea bătălie s-a dat în municipiul Chișinău, dar și în alte puncte de atracție, precum Bălți, Orhei și Cahul.

Dacă rezultatele erau previzibile la Chișinău încă dinaintea deschiderii urnelor, unde Ion Ceban era așteptat primul ”la linia de finish”, iar Andrei Năstase era așteptat pe locul secund, singura dilemă a rezultatului consta dacă reprezentantul socialiștilor va putea câștiga din primul tur sau va fi necesar turul al doilea, lupta orgoliilor politice a fost consemnată pentru ultima treaptă a ”podiumului”.

Poate a fost cea mai importantă partidă din ultimii ani pentru locul al treilea, poziție care poate reașeza ordinea între unioniști. Deși multă lume și interpreți de sondaje îl arătau pe Octavian Țîcu, plecat pe un val înalt în campania electorală, după ce și-a anunțat ”ruperea” de Blocul ACUM și a trimis mai multe ”croșee” spre Andrei Năstase și Dorin Chirtoacă, ca marele câștigător al poziției a treia sau chiar cu șanse de a-l depăși chiar și pe liderul Platformei DA, rezultatele au fost cu totul pe dos, marele învingător al alegerilor chișinăuiene a devenit Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal.

Fostul Primar General, Chirtoacă, intrat în campania electorală după ce a fost grav șifonat de fosta guvernare democrată, târâit prin instanțe, murdărit și lovit de toți oponenții posibili, fără holdinguri mediatice și susținere în presă, aruncat la o periferie de către toți contracandidații, a terminat marea ”cursă” a revenirii sale pe locul al treilea, la o distanță dublă față de Octavian Țîcu, susținut de Partidul Unității Naționale, prin îndemnul fostului președinte al României Traian Băsescu. Chirtoacă a stat mai bine decât Țîcu, Munteanu și Țurcanu, care au candidat pe același eșichier al ”convingerilor” politice.

Rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), îl plasează pe Ion Ceban (PSRM) pe primul loc cu un total de 90.284 de alegători (40,16%), Andrei Năstase (ACUM) – 69.894 alegători (31,09%), Dorin Chirtoacă (PL) – 22.858 alegători (10,17%). Mai jos observați topul 7 al plasării în urma rezultatelor preliminare pentru municipiul Chișinău:

Pentru Blocul ACUM, rezultatele au fost modeste, chiar dacă a câștigat bătălia cu Plahotniuc și PD, cele două partide componente ale blocului electoral nu au reușit nici de această dată să conducă în clasamentul final pe raioane, fiind întrecut de PSRM.

Astfel, PSRM a obținut majoritatea în cele mai multe raioane, fiind urmat de blocul ACUM și PDM. Partidele lui Șor și Usatîi au obținut majoritatea în consiliile de la Orhei și respectiv, Bălți.