EDITORIAL // Pică Guvernul Sandu și se reformatează majoritatea parlamentară?! Se poate întâmpla chiar săptămâna viitoare

0
567

Blogherul Dragoș Galbur a scris, joi seara că, blocul ACUM va fi trimis în opoziție de către socialiști, mai exact, de către Igor Dodon. Explicația lui Galbur este destul de simplă, totodată, destul de credibilă.

Președintele Dodon, prin intermediul lui Viorel Morari, care a revenit surprinzător la șefia Procuraturii Anticorupție, instrumentează dosare penale pe numele mai multor deputați ai Partidului Democrat.

Ulterior, “grațierea” vine odată cu părăsirea PDM și votarea unui nou guvern în frunte cu Ion Chicu, fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, acum consilier al președintelui Dodon. Pentru a instala un guvern comod lui Dodon, e nevoie ca cel puțin jumătate din democrați să părăsească fracțiunea condusă acum de Pavel Filip. De altfel, despre aceasta a vorbit Renato Usatîi încă în vară, care, la fel făcea trimitere la dosarele penale pe numele democraților.

Schimbarea guvernului poate avea loc chiar săptămâna viitoare, când se va examina, cel mai probabil, moțiunea de cenzură propusă de democrați. Urmărind pălmuiala actuală între socialiști, Dodon, pe de o parte și cei din blocul ACUM, în special Andrei Năstase, pe de altă parte, se poate intui că socialiștii vor dea vot de neîncredere Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu și, foarte repede, să pună la punct o nouă majoritate parlamentară pentru a numi un nou guvern. Dacă nu pică guvernul săptămâna viitoare, va pica după alegerile locale, așa cum se vorbește demult pe la Chișinău.

Igor Dodon are nevoie de aceasta inclusiv pentru a-și concentra lupta cu Renato Usatîi, care a anunțat “stingerea steluței socialiste” la Bălți, după ce a câștigat zdrobitor alegerile pentru primărie chiar din primul tur.

În felul aceasta, Igor Dodon își poate realiza visul de a conduce țara de unul singur, înlocuindu-l pe Vlad Plahotniuc.

Actual.md