Cum a dat mâna Rusia cu Ucraina privind energia electrică pentru Transnistria

0
885

Rusia a obținut de la Ucraina posibilitatea de a livra energie electrică în loc de gaz în Transnistria, transmite NewsIn.md

În cazul sistării tranzitului de gaz rusesc prin teritoriul Ucrainei și opririi CERS Moldovenești (Inter RAO), Kremlinul va putea livra energie electrică în Transnistria. Acest lucru a devenit posibil datorită modificărilor operate în legislația ucraineană, inițiate de Moscova.

În cazul sistării livrărilor de gaz prin Ucraina, CERS Moldovenească, ce aparține Inter RAO și asigură 80% din consumul de curent electric al țării, va fi oprită. În articol se menționează că Kremlinul a ținut cont de interesul Transnistriei. ”Rusii au convenit să inițieze importul de energie electrică din Rusia și Belarus în Ucraina. Aceste livrări vor putea fi făcute, de la 1 ianuarie, în regim de tranzit, spre Dubăsari și, posibil, spre Chișinău”.

Cu referire la surse din anturajul președintelui, autorii afirmă că subiectul tranzitului gazului prin Ucraina a fost discutat în septembrie la întrevederea dintre Dodon și Putin, la Moscova. ”Rușii au promis că în cazul încetării folosirii sistemului ucrainean de transport al gazului, toată Moldova va fi asigurată cu energie electrică din Rusia și au dat de înțeles că negocieri în acest sens sunt purtate cu Ucraina. Deja pe 19 septembrie, parlamentul ucrainean a adoptat modificări la legislație, care au permis importul de curent electric din Rusia și Belarus”, scrie autorul, care menționează că amendamentul a fost propus de către politicianul ucrainean, membrul partidului de guvernare ”Slujitorul poporului”, Andrei Gherus, care ar avea legături cu oligarhul Igor Kolomoiski. Potrivit datelor operatorului ucrainean de sistem ”Ucrenergo”, capacitatea totală de transport a conexiunilor dintre sistemele energetice ale Ucrainei cu Rusia și Belarus este de 3 900 МW. Cu mult peste necesitățile Moldovei.