Cade Guvernul ACUM? Moțiunea de cenzură înaintată de PSRM va fi susținută de PDM

0
62

Guvernul Sandu pică. Moțiunea de cenzură înaintată de PSRM va fi susținută de PDM. Despre aceasta a anunțat de la tribuna Parlamentului, președintele fracțiunii democraților, Pavel Filip, transmite Unimedia.info

„Astăzi luăm act de decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvernare și de a se lansa în campania pentru prezidențiale. În 5 luni nu a reușit să vină cu nici un proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare ați anulat proiectele lansate de noi. V-ați speriat că nu puteți să gestionați această criză și ați decis să plecați. Efectele dezastruoase ale acestui guvern vor fi simțite în scurt timp. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, iar bugetul nu a fost aprobat. Ce așteptați? Ați politizat la maxim instituțiile publice. Ați partajat CNA și Procuratura, ați organizat concursuri trucate. Ultimul exemplu este cu procurorul general, care ne-a demonstrat acest lucru. Ați găsit această modalitate, care o considerați elegantă. Dacă ați fi vrut, ați fi găsit o soluție cu partenerii de coaliție. Un act disperat în care disperați să reveniți în stradă, unde vă simțiți bine. Ați avut toată puterea, însă ați rămas captivi propriilor puteri. Plahotniuc va ajutat să veniți la guvernare, iar fără el nu puteți exista”, a menționat Filip.

De menționat că fracțiunea Partidului Șor a anunțat că se va abține la vot privind moțiunea de cenzură, motivând că nu-și dorește să participe la „acest joc politic”.

„Intriga e aproape. Jocurile politice în care joacă actorii politici atrage poporul într-o nouă criză. Avem impresia că ne jucăm în nisipieră, dar nisipul nu e de calitate. Nu aveți voință politică, dacă va apărea mai departe, sperăm. Credem că nu vom duce țara în alegeri anticipate. Nu vom juca aceste jocuri poitice, de aceea, Partidul Șor se va abține de la vot”, a menționat deputatul Denis Ulanov.

Liderul fracțiunii PAS în Parlament, Igor Grosu, a declarat că „Igor Dodon a preferat să paseze acest Guvern Blocului ACUM” în speranța că va eșua în implementarea proiectelor.

„În această vară, Igor Dodon a preferat să paseze acest Guvern Blocului ACUM, sperând că noi nu vom reuși. Noi însă am reușit, iar acest personaj se simte frustrat. Frustrările sunt legate de anul 2020, când vor avea loc alegerile prezidențiale. Când ne întâlneam în ședințe restrânse, acest personaj tacea, apoi lansa, prin diferiți consilieri, diferite acuzații”.

UNIMEDIA amintește că la 17 octombrie, în debutul ședinței Parlamentului, unde urma să fie prezentat raportului Comisiei de anchetă privind frauda bancară, fracțiunea PD a înaintat o moțiune de cenzură pentru retragerea votului de încredere a Guvernului Maia Sandu. Ulterior, însă, la 7 noiembrie, democrații au anunțat că retrag moțiunea, din motiv că înțeleg că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi.

În aceeași zi, Igor Dodon a anunțat că PSRM pregătește, la rândul său, o moțiune de cenzură, pe care o va înainta în cazul în care șefa Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu, va prezenta în Parlament proiectul privind modificări la Legea Procuraturii, adoptat de Guvern cu o zi înainte, proiect ce prevede că, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă formată din cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor.

Așa cum Maia Sandu nu a renunțat la proiect și l-a prezentat în Parlament, la 8 noiembrie, în cadrul aceleiași ședințe, fracțiunea PSRM a înaintat moțiunea de cenzură. Ulterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că Maia Sandu are la dispoziție 72 de ore pentru a retrage proiectul privind asumarea răspunderii. În caz contrar, va fi investit un alt Guvern sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.