Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, deputatul liberal Roman Boțan califică desfășurarea exercițiilor militare comune ale pacificatorilor ruși și regimul separatist ca o provocare și o sfidare. 

Roman Boțan, consideră că forțarea râului Nistru de către blindatele separatiștilor și pacificatorilor ruși ar putea genera noi tensiuni.

”Desfășurarea a unor exerciții militare comune a forțelor armate rusești și a celor ale regimului separatist de la Tiraspol, care prevăd forțarea râului Nistru,  ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Aceste exerciții precum și alte precedente similare întreprinse de către așa numita „rmn” și susținute de conducerea contingentului de pacificatori din partea Federației Ruse sunt provocatoare și sfidătoare, încălcând mecanismul existent al desfășurării misiunii de pacificare”, scrie Președintele comisiei parlamentare.

Liberalul atrage atenția că regimul de la Tiraspol nu-și respectă obligate, încălcând toate actele aprobate de organul de reglementare.

”Reprezentanții Tiraspolului manifestă incapacitatea de a-și respecta obligațiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei Unificate de Control și blocând, astfel, înțelegerile atinse anterior la nivel de copreședinți”, a conchis Boțan.