Ministerul Apărării din Letonia a primit invitaţie din partea Moscovei de a trimite doi observatori la aplicaţiile militare ruso-belaruse din septembrie ‘Zapad-2017’ (‘Vest-2017’), dar cu toate acestea responsabilii militari de la Riga pun la îndoială transparenţa acestor manevre, relatează luni portalul de ştiri leton Delfi, conform agerpres.

Pe fondul acestor evenimente, forţele armate letone s-au pregătit de posibile provocări în timpul acestor aplicaţii militare, scrie canalul mediat citat.

La aceste aplicaţii, programate să aibă loc în perioada 14-20 septembrie, ar urma să participe circa 12.500 de militari, conform Rusiei şi Belarusului.

Dar, potrivit Ministerului Apărării leton, din experienţa anilor trecuţi rezultă că numărul militarilor ar putea fi mult mai mare decât cel anunţat. Unii responsabili NATO, citaţi recent de media occidentale, invocau posibilitatea ca la exerciţiile ‘Zapad-2017’ să participe până la 100.000 de militari, însă nu există date precise care să confirme această informaţie.

Deşi scenariul exerciţiilor prevede apărarea teritorială a Rusiei şi Belarusului, principala problemă în acest moment în legătură cu respectivele aplicaţii este lipsa lor de transparenţă, estimează Ministerul de Externe al Letoniei.

Citeşte şi: Rusofobia de la Chișinău

Ministrul apărării leton, Raimonds Bergmanis, a atras atenţia că în timpul acestor exerciţii sunt posibile provocări împotriva ţării sale, relatează Delfi, citat de Rbc.ua.

Ţările est-europene membre ale NATO şi Ucraina au exprimat temeri că exerciţiul ‘Zapad-2017’ ar putea fi un ‘cal troian’ cu ajutorul căruia Rusia să relocheze tehnică militară la graniţa sa vestică, în Belarus, în Marea Baltică şi în enclava Kaliningrad.