Mihai Ghimpu: Promovarea mesajului UNIRII și tragerea la răspundere a celor vinovați de furtul miliardului au fost subiecte care l-au deranjat pe Plahotniuc

0
10391

În partea a III-a a ciclului de materiale – Chiar și după moarte, Mihai Ghimpu, liderul PL îndeamnă cititorii să facă un exercițiu de imaginație.

„Dar să vedem ce ar fi urmat în cazul în care PL dădea un răspuns negativ în formarea unei coaliții cu V. Plahotniuc, care se temea de alegerile anticipate în 2016 precum floarea de cais de ploaia cu grindină.

Prima variantă: ar fi fost să rupă fracțiunea PSRM în două (așa cum a rupt fracțiunea PCRM, iar mai apoi și fracțiunea PLDM), ca cei detașați să intre în noua alianță pro-UE. Posibil da, dar puțin probabil, pentru că în fracțiunea PSRM deputații sunt pro-matușca Rossia și având sprijinul ei au șanse, cred ei, să ajungă la puterea fără a trece la PD. Dodon a înțeles demult că puterea lui e în unitatea partidului și a fracțiunii și cunoscând talentul lui Plahotniuc în „unire deputați” a avut grijă să-și îmbărbăteze ortacii cu victoria lor la viitoarele alegeri.

A doua variantă: Alianța PD-ului cu ambele fracțiuni PSRM și PCRM, care ar fi dus la schimbarea direcției politice a Republicii, fără a avea loc alegeri anticipate în urma cărora la putere ar fi venit partidele pro-ruse, ponderea principală revenindu-i PSRM-ului. Posibil, anume această variantă și era, cred eu, pe agenda zilei. PD avea cu ce se îndreptăți, dând vina pe PL și motivând că din cauza refuzului nostru este „nevoit” să facă Coaliție cu PSRM și PCRM. O dovadă în acest sens este alianța ascunsă de astăzi cu PSRM. Deocamdată, doar schimbarea direcției politice rămâne sub semnul întrebării și asta cel mai probabil până la următoarele alegeri parlamentare… Această variantă, însă, rămânea valabilă, deoarece celor doi (PD și PSRM) le era greu să creadă că noi, liberalii, vom accepta o Coaliție cu cei 14 comuniști, aduși de V. Plahotniuc”, scrie Ghimpu pe facebook.

Mihai Ghimpu mai spune că anume Vlad Plahotniuc ar fi fost inițiatorul moțiunii de cenzută pentru demiterea Guvernului Streleț. „Fracțiunea PD a susținut moțiunea de cenzură înaintată de fracțiunile PSRM și PCRM împotriva Guvernului format de PLDM, PDM și PL. PLDM tocmai din acest motiv a refuzat să mai participe în continuare la guvernare… Moțiune, care astăzi, pot spune cu siguranță, a fost depusă la inițiativa lui Plahotniuc, ca mai apoi să poată deveni prim-ministru (și dacă nu i-a mers în iarnă, nu-i exclus că-i va merge în toamnă).

Așadar, pentru a nu ajunge atunci în situația de a pune în pericol vectorul european și de a nu ne face de rușine în fata celor, care ne-au ajutat politic și financiar, noi, liberalii, analizând toate părțile bune și rele, am decis să acceptăm propunerea PD-ului de a forma Coaliția, chiar și cu cei 14 comuniști”, povestește acesta.

Relațiile cu Vlad Plahotniuc, spune Ghimpu, s-au răcit după ce situația politică, economică și socială s-a stabilizat. „Dar, vorba ceea, pofta vine mâncând. Printre proiectele și problemele discutate în cadrul Coaliției sau cu Coordonatorul Coaliției au început să apară și proiecte pe care noi, liberalii, le respingeam pe motivul că contraveneau programului PL.

Cu timpul, poziția noastră neclintită în unele probleme, dar și faptul că eu insistam public asupra tragerii la răspundere a tuturor care au fost implicați în furtul miliardului, inclusiv a vinovatului principal Ilan Șor, precum și prezentarea listei de către Guvernatorul BNM cu numele celor, care au luat credite neperformante de la BEM, bănuiesc a început să-l deranjeze puternic pe „colegul” nostru de Coaliție. A mai fost și numirea unor ambasadori, membri PSRM, fără a se discuta în Coaliție; modificarea Codului Electoral cu votul uninominal și mixt, proiecte discutate cu Dodon, și nu cu liberalii, care și-au asumat actul guvernării într-o perioadă proastă pentru Republică.

Totuși, deranjul cel mai mare, cred eu, a fost promovarea UNIRII Republicii cu România de către PL și de către mine, în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii. Și asta chiar dacă niciodată nu ni s-a reproșat deschis nimic. Tocmai de aceea, bănuiesc, am și nimerit noi „în lista neagră”, iar alții – în funcții și în „îmbrățișările” înflăcărate ale liderului PDM. Un politician, care folosește în lupta politică măciuca procuraturii împotriva partenerilor și opozanților săi din cauza că au poziția sa, pe departe nu înseamnă că el este cel mai puternic, ba din contra, dă dovadă că este mai slab și mai fricos decât ceilalți politicieni! Va urma…”, a conchis Ghimpu.