Societatea de asigurări cu capital austriac  Donaris Vienna Insurance Group își consolidează poziția de lider pe piața asigurărilor, după ce în primul trimestru al anului curent s-a poziționat pe primul loc, depășind societatea Moldasig, aflată de mulți ani în fruntea clasamentului. Pe de altă parte, Moldasig rămâne pe piața asigurărilor obligatorii – RCA și Cartea Verde dar și în ce privește volumul despăgubirilor plătite.

Piața asigurărilor a crescut cu peste 35 milioane de lei după ce, în primul semestru, volumul primelor subscrise de către companiile moldovenești s-a majorat de la 628,05 milioane până la 663,35 milioane lei. Totodată, valoarea despăgubirilor achitate de către companiile de asigurări de asemenea a crescut de la 224,69 milioane la 242,59 milioane de lei.

Potrivit statisticii preliminare pentru primul semestru, în clasamentul companiilor de asigurări, continuă să-și consolideze prima poziție societatea de asigurări cu capital austriac  Donaris Vienna Insurance Group, care a subscris prime brute de asigurare în valoare de peste 102 milioane de lei. Liderul de anul trecut și din anii precedenți, societatea Moldasig, a subscris prime în valoare de 95,36 milioane de lei iar altă companie cu capital austriac, Grawe-Carat Asigurări, a subscris prime în valoare de 92,5 milioane de lei.

De menționat, că până în anul curent, lideri incontestabili pe piața asigurărilor era una din companiile, deținute de către afaceristul Veaceslav Platon, Moldasig sau Asito, nicio o altă companie nereușind până acum să se plaseze în fruntea clasamentului pieței moldovenești de asigurări.

Pe de altă parte, Moldasig rămâne lider în ce privește despăgubirile achitate persoanelor asigurate cu un volum de plăți de 42,24 milioane de lei. Spre comparație Donaris Vienna Insurance Group a achitat despăgubiri de 39,5 milioane de lei iar Grawe-Carat Asigurări, de 27,5 milioane de lei.

De remarcat, că pe piața asigurărilor auto, de Răspundere Civilă Auto obligatorie (RCA) și Cartea Verde (obligatorie pentru mașinile ce circulă peste hotare), continuă să vândă cel mai mult Moldasig. Aceasta a vândut polițe RCA de 29,5 milioane de lei și polițe de Cartea Verede de 24 milioane de lei.  Societatea General Asigurări, fondată în toamna lui 2016, și care aparține în proporție de 100% lui Vitalie Bodea, fost director general al Moldasig, de asemenea deține o cotă substanțială a pieței de asigurări auto. De altfel, se presupune, că General Asigurări a fost creată în înțelegere cu Veaceslav Platon, aflat în detenție, pentru a  păstra ”în familie” baza de clienți a Moldasig, care este presată să vândă la Bursa de Valori acțiunile lui Platon.