Lena și Vivien sunt doi bloggeri din Franța, care au parcurs mii de kilometri pentru a descoperi Europa. Astfel aceștia au reușit să viziteze România și Moldova.

Cei doi au vizitat pentru prima data România, iar imaginea care și-o făcuseră era formată doar din sursele media și rețele sociale, informează Zugo.md.

„România: Țara care constă din munți plini de urși, cu gheare mari și păduri întunecate cu vampiri în ele. În mijlocul a tot, un vechi domn super frumos care deține o furcă, zâmbind lângă căruța și calul său și oferind sticlă de alcool de prune de 50° . Niște țigani cântă dintr-o remorcă, în timp ce câinii vagabonzi scotocesc în gunoi.”

Deși, de fapt, România le-a părut că are și aceste aspecte, au găsit și altele, mult mai pozitive. „Toate orașele vizitate sunt frumoase! România a fost o surpriză pentru mine, eu sunt foarte fericit că am fost. Am de gând să mă întorc, pentru a vedea păsările din delta Dunării și arhitectura de lemn din regiunea Maramureșului.”

Ideea de a vizita Moldova a fost mai mult o provocare, dat fiind faptul că auzise că această țară nu are nimic de prezentat. Totuși, Lena și Vivien au decis să viziteze Chișinăul.

„Moldova este o țară extrem de săracă, situată între România și Ucraina, adică între Rusia și Uniunea Europeană. Climatul politic nu este foarte favorabil și există o mulțime de corupție. După indicele de dezvoltare umană (IDU) este situată după Vietnam, iar PIB-ul pe cap de locuitor este același cu cel al Sudanului. Pe scurt, nicio mirare că milioane de moldoveni să lucreze în străinătate.”

Surprinzător pentru bloggeri a fost Transnistria. Aceasta are o stare destul de ciudată, după părerea lor, pentru că nu a fost recunoscută pe plan internațional. „Transnistria este ultimul teritoriu sovietic. Mic exemplu: există o statuie a lui Lenin în afara sediului central al Sovietului Suprem. Pe scurt, nu ne-am dus acolo, părea prea vechi și prea periculos”.