„R. Moldova arată ca o persoană care încearcă să mintă în privința vârstei sale. Depinde însă și cu ce comparăm. 26 de ani reprezintă o generație care s-a născut după 1991 și care a reușit să ajungă la maturitate fără ca țara în care s-au născut să dovedească că poate deveni mai prosperă, mai ospitalieră și mai inclusivă”. De această părere este Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, care a acceptat să participe la proiectul CURENTUL – „Cu drag de țară”.

„Se spune că 116 de oameni pleacă zilnic din RM – o statistică înfiorătoare. Pe de altă parte – mulți dintre cei care „s-au născut în URSS” ar trebui să-și aducă aminte că în vechiul regim exista poliție politică și oameni băgați la pușcărie pentru că gândeau diferit, iar libertățile și drepturile omului erau citite doar din perspectiva nomenclaturii sovietice. Memoria umană este asociativă și selectivă, în același timp. Așa arată astăzi RM – eclectică și selectivă – un fel de portret al lui Dorian Gray, care se schimbă în funcție de cine privește retrospectiv în oglinda ultimilor 26 de ani”, a spus Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul” spune că în perioada când exercita funcția de Ambasador al R. Moldova în SUA, Canada și Mexic, a rezolvat 2 sarcini importante, iar în țară a creat cel mai durabil think thank.

„Se spun multe lucruri despre țara al cărui cetățean ești. Eu nu am idealizat-o niciodată, dar nici nu m-am grăbit să o detest pentru că ideea de progres social, de bunăstare și de succes ține de oamenii care populează o țară, și nu de ideea de stat, care reprezintă un concept juridic. Foarte mulți dintre cei care vizitează RM nu contenesc să laude frumusețile țării și să critice modelul de guvernare, care nu a reușit să devină mai eficient în ultimele două decenii. Multe vicii ale sistemului sovietic au fost achiziționate și păstrate în „ranița” unor elite politice, ajutând astfel la compromiterea unor scopuri ale guvernării. Mi s-a părut necesar să insist întotdeauna pe nevoia de occidentalizare a societății moldovenești, care menține în structura sa actuală contradicții uriașe între mediul urban și cel rural, inegalități sociale, culturale, care alimentează conflicte interne și fricțiuni. În ultimii 20 de ani am creat unul din cele mai durabile think tankuri din RM, care a susținut obiectivul descentralizării și reformelor politice. Am scris cărți și am participat la creșterea de capacități în administrațiile locale.

Am participat cu mult entuziasm la cursurile universitare pe care le-am predat în universitățile din RM pentru că de calitatea studiilor universitare depinde profilul moral al viitoarelor guverne. Am lucrat intens cu instituții ale Consiliului Europei, căutând să remediez erori de politici și să îndrept carențele unor politici guvernamentale (2001-2009). După 2010 am ales să reprezint RM în SUA, Canada și Mexic, reușind să rezolv 2 sarcini importante în relațiile bilaterale – scoaterea interdicțiilor Jackson Vanik, care au deschis calea spre eliminarea restricțiilor comerciale și obținerea regimului permanent de comerț liber cu SUA, după care am reușit să conving Administrația SUA să lanseze Dialogul Strategic cu RM, un instrument bilateral deosebit de important pentru relațiile bilaterale cu această țară. Am susținut sute de conferințe publice în perioada celor 5 ani de mandat diplomatic pentru a spori interesul publicului american față de RM, am călăuzit companii americane spre interese de business, sperând mult că acțiunile mele pot crea mai multe stimulente pentru dezvoltare economică, socială și politică”, a precizat Igor Munteanu.

Continuare AICI.