După ce două zile în urmă Nicolae Roşca, duhovnicul mănăstirii Ciuflea din Chişinău, şi-a sărbătorit cu fast jubileul de 50 de ani într-un restaurant de lux, a venit şi rândul „Vladîkăi”. Demnitari de rang înalt, reprezentanţi ai corpului diplomatic, funcţionari publici, dar şi simpli enoriaşi au făcut vineri, 18 august, coadă la Mitropolia Moldovei şi a Chişinăului pentru a-l felicita cu jubileul de 65 de ani pe Înalt Preasfinţia Sa, Mitropolitul Vladimir, scrie crimemoldova.com

Sărbătoarea a început la Catedrala Mitropolitană din centrul Chişinăului cu un serviciu divin, iar printre cântecele bisericeşti a răsunat şi tradiţionalul „Mulţi ani trăiască”. După ce oaspeţii au fost serviţi cu bucate de post, inclusiv şi din peşte, omagiatul a continuat să primească oaspeţii cu cadouri la Mitropolie, unde la un moment dat, curtea a devenit neîncăpătoare din cauza maşinilor de lux.

Un oaspete de onoare a fost preşedintele Igor Dodon, care i-a adus „Vladîkăi” un buchet imens de trandafiri roşii. Şeful statului a postat şi pe pagina oficială a instituţiei prezidenţiale un mesaj de felicitare, în care a subliniat importanţa aportului Mitropolitului Vladimir la consolidarea statalităţii moldoveneşti.

Printre oaspeţii de vază ai omagiatului au fost şi ex-preşedinţii Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, fostul deputat şi preşedinte al Curţii de Conturi, Serafim Urerechean, fostul premier şi deputat, Dumitru Braghiş, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin și alții.

Printre oaspeţi s-au numărat şi veterani ai flotei maritime din fosta Uniune Sovietică, camarazii Mitropolitului din perioada când acesta şi-a efectuat serviciul militar.

Oamenii simpli, care au dorit să transmită personal cadourile şi urările către ÎPS, au fost nevoiţi să aştepte sub gardul Mitropoliei până la plecarea oaspeților de rang înalt.

Deşi sărbătoarea era în toi, omagiatul nu s-a eschivat de la îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu. O femeie, care lucrează peste hotare, a venit în toiul petrecerii la Mitropolie pentru a obţine un certificat de desfacere a cununiei, pentru care a transmis 250 (nu a precizat în ce valută).