Președintele pro-rus Igor Dodon a participat sâmbătă, 19 august, la Comrat, la festivitățile prilejuite de crearea, în 1990, a republicii separatiste găgăuze în regiunea de sud a Republicii Moldova.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a menționat că Găgăuzia ”a fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”.

”Tot Găgăuzia a fost printre primii care s-a declarat pentru statalitatea moldovenească, pentru necesitatea studierii în școli a limbii moldovenești și a istoriei Moldovei. Poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”, a mai scris Igor Dodon.

El a subliniat că va susține plenar ”lupta regiunii pentru propriile drepturi în cadrul unei Moldove independente și neutre”.

Ieri la Comrat a avut o serie de evenimente consecrate aniversării a 27-a a creării Republicii Găgăuze. La 19 august 1990, a avut loc un așa-zis congres al deputaților poporului din regiunea de sud a Moldovei, care a proclamat republica separatistă găgăuză, în mai multe localități din zona orașului Comrat. Această republică, la fel ca și Transnistria, urma să fie separată de Republica Moldova, dar în componența URSS.

În decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău, dominat de agrarieni, atinge un compromis cu Comratul și oferă autonomie teritorială  găgăuzilor în cadrul Republicii Moldova.