ANATOL VIDRAŞCU: „Piața de carte din România trăiește de pe urma preșcolarilor și copiilor din clasele primare”

0
45

Un român plătește, în medie, pe an pe cărți în jur de trei euro, valoare de zece ori sub limita de la care un popor poate fi considerat cultivat, spune Anatol Vidrașcu, fondatorul Litera Internațional, cea mai mare editură din România după cifra de afaceri. Cei mai mari consumatori de carte din țară, afirmă el, sunt preșcolarii și copiii din clasele primare, iar cu cât cresc în vârstă, românii citesc tot mai puțin.

Dintre toate cărțile, cel mai mult se vând cele pentru preșcolari și pentru copiii din clasele primare. Pe parcurs, cu cât cresc în vârstă, românii citesc tot mai puțin, explică fondatorul celei mai mari edituri din România.

„Poate că românii citesc mult doar când li se impune”, explică Anatol Vidrașcu succesul cărților pentru copii. Situația pieței românești de carte nu e prea roz comparativ cu a altor țări din zonă. Slovenia, de exemplu, are o populație de 2 milioane de locuitori, iar cifra de afaceri a unei singure edituri era de 75 de milioane de euro, ceea ce depăște vânzările tuturor editurilor din România, povește editorul pentru Profit.ro. La noi, piața de carte este estimată în jurul a 60 de milioane de euro, deci un român dă pe cărți nu mai mult de 3 euro pe an.

Alte detalii citiţi pe profit.ro.