Partidul Liberal a lansat astăzi un apel către toate forțele politice democratice din Republica Moldova, ambasadele acreditate la Chișinău să condamne acțiunile “antistatale, anti-europene, românofobe și penale ale președintelui Igor Dodon”. Aceasta după ce şeful statului a participat pe 19 august la Comrat la evenimente consacrate așa numitei ”republici Găgăuze”.

De asemenea, PL cere Procuraturii Generale și Serviciului de Informație și Securitate să se autosesizeze pe marginea acestui caz, și a altor cazuri “arhicunoscute, în care Igor Dodon a sfidat Constituția Republicii Moldova”.

“Prin aceste acțiuni, Dodon încurajează și promovează separatismul etnic în sudul republicii, legitimează abuzurile comise de administrația de la Comrat în raport cu Constituția și legile Republicii Moldova”, se arată într-o declaraţie de protest a formaţiunii.

Partidul Liberal a precizat că celebrarea de către Igor Dodon la Comrat, alături de alți oficiali moldoveni a datei de 19 august 1990, “reprezintă o sfidare la adresa caracterului Suveran, Unitar și Indivizibil al Statului Republica Moldova ce poate fi ușor catalogată ca ”trădare de patrie”, din partea primului om în stat”.

De asemenea, Partidul Liberal condamnă declarațiile președintelui Igor Dodon, prin care a afirmat că, ” găgăuzii au fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”, dar și declarația că ”poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”.

Prin aceste declarații și acțiuni, Igor Dodon, care ar trebui să reprezinte toți cetățenii Republicii Moldova, pune în pericol relațiile statului nostru cu Uniunea Europeană, știrbește imaginea Republicii Moldova în lume, aduce grave atingeri Constituției și altor Legi, pune în pericol securitatea cetățenilor, prin inflamarea unor teme periculoase ca ”separatismul etnic”“, se mai arată în declaraţia PL.

PL a cerut Parlamentului de la Chișinău să creeze neîntârziat, o comisie specială, care să investigheze toate cazurile de încălcare a Constituției și abuzurile comise de Igor Dodon în calitate de președinte al Republicii Moldova.

Precizăm că preşedintele Igor Dodon a participat pe 19 august la controversatele festivități dedicate zilei proclamării așa-numitei republici Găgăuzia. Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a menționat că Găgăuzia ”a fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”.