Unirea Basarabiei cu România este unica soluţie pentru salvarea noastră ca neam, iar realizarea acestui vis, este tot mai aproape. Convingerile aparțin deputatului în Primul Parlament, Nicolae Misail, citat de voceabasarabiei.md.

În contextul celor două sărbători Naționale, Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, Nicolae Misail spune că, aceastea sunt o realizare importantă, întrucât ne-am recăpătat demnitatea și haina firească a limbii care ne reprezintă cu adevărat.

„Ideea unirii rămâne în picioare, eu cred că nu va dura mult timp până acest vis ideal al nostru se va împlini, mai ales că cred eu că partea proastă este deja la al 26 lea an de la adoptarea declaraţiei de independenţă partea cea mai activă a populaţiei din Basarabia este undeva în Diasporă, aici râmânând din păcate substraturile mai puţin inteligente şi mai fezabile aceste idei”, a declarat Nicolae Misail, deputat în primul Parlament.

Nicolae Misail a explicat ce semnifică pentru el independenţa faţă de URSS. „Este un vis pe care l au avut mulţi înaintaşi de ai noştri în special cei din sfatul ţării 18, dar şi mulţi intelectuali pentru că dacă m aş referi la un învăţător din nordul republicii Porfirie Fală nu a fost membru al sfatului ţării, dar a fost un luptător mult mai activ decât foarte mulţi membri ai sfatului ţării pentru unire şi pentru independenţa de la Imperiul ţarist de atunci şi de la imperiu sovietic care a fost. Semnifică în primul rând o declanşare, o cădere a unor bariere, dacă nu chiar a unor lanţuri al lagărului sovietic şi al lagărului ulterior socialist pentru că noi chiar din uniunea sovietică în ţările socialiste atunci era mai greu de nimerit să zicem în Cehoslovacia. Dacă şi erau anumite grupuri care se organizau de pe la întreprinderi al partidului comunist şi altor organe, cu atât mai mult să nimereşti într o ţară capitalistă s-au civilizată a europei. Pentru asta a însemnat pentru noi foarte mult ruperea de la uniunea sovietică”, a menționat fostul deputat.

Cu referire la Ziua Limbii Române, Nicolae Misail a menţionat că, această sărbătoare semnifică identitatea şi demnitatea poporului român. Totodată, deputatul spune că limba română este o bază solidă de comunicare, în special, pentru elevii și studenții noștri.

„Eu sunt bucuros că avem asemenea sărbătoare, sunt bucuros că generaţia tânără de astăzi vorbeşte mult mai liber limba română decât generaţia noastră şi nu sunt bruscaţi în troleibuse la adunări şi aşa mai departe că nu orbesc în altă limbă decât în limba română şi nu vorbesc în limba rusă cum era atunci. Fac multe pentru ca limba română să fie cunoscută, mi aş dori şi mai mult ca şi colegii mei din presă să facă mai multe eforturi pentru a vorbi corect pentru că noi generaţia nostră am învăţat limba corectă nu la adunările de partid s au de colhoz, anume de la televiziune, de la posturile de radio şi de la televiziunea moldovenească pe atunci”, a conchis Nicolae Misail.