Unul din argumentele anti-românești care mai pot fi auzite la Chișinău este că ”românii au început războiul alături de nemți și l-au terminat alături de ruși” – ceea ce în mințile unora justifică apelativul de ”curve”. Situația este identică cu cea a rușilor, care au început Al Doilea Război Mondial alături de nemți și l-au terminat alături de americani și britanici.

Imaginea simbol a parteneriatului sovieto-nazist: generalul Heinz Guderian alături de generalul Semion Krivoșein la parada din Brest-Litovsk din 22 septembrie 1939.

Merită să rememorăm evenimentele, mai ales că 23 august a fost proclamată de Parlamentul European drept ”Ziua comemorării victimelor stalinismului și nazismului”. Cronologia faptelor nu poate fi negată nici prin cele mai acrobatice argumentații.

23 august 1939 – Ministrul de externe al Germaniei naziste Joachim von Ribbentrop semnează la Moscova cu omologul său sovietic Veaceslav Molotov un pact de neagresiune la care a fost anexat un protocol secret prin care Hitler și Stalin au împărțit statele Europei de est în zone de influență.

1 septembrie 1939 – Germania nazistă invadează Polonia, moment care marchează începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

17 septembrie 1939 – Uniunea Sovietică invadează Polonia și ocupă teritoriile ce-i erau repartizate prin protocolul secret, după ce încheiase un armistițiu cu forțele japoneze înfrânte în bătălia de la Halhin Gol.

27 septembrie 1939 – Polonia capitulează.

28 septembrie 1939 – Stalin renegociază cu Hitler împărțirea Poloniei și trasarea graniței comune.

Continuare AICI: