„Cred că, decât să o faci pe virgina, mai onest ar fi să te dai jos din Prezidiul Parlamentului, fiindcă nu ai dreptul moral după toate câte s-au întâmplat cu implicarea ta și din vina ta să stai acolo sus”. Declarația a fost făcută de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, într-o scrisoare publică – „Scrisoare către Marele Logofăt al Guvernării Iu#ie Leancă”, adresată liderului Partidului Popular European, Iurie Leancă.

Ghimpu spune că locul lui Leancă e în alte parte, „pentru că acțiunile cât și inacțiunile fostului Prim-ministru Leancă, legate de furtul miliardului, cad sub incidența codului penal și trebuie să stai pe banca acuzaților, nu în Prezidiu, în calitate de Vicepreședinte al Parlamentului.

Președintele liberalilor Mihai Ghimpu a reacționat astfel la mesajul plin de zeflemisire la adresa sa din partea lui Iurie Leancă, fost prim-ministru, în perioada căruia a dispărut aproximativ 1 miliard de euro din sistemul bancar și care a cedat aeroportul internațional Chișinău pe mâna rușilor și actual vicepreședinte al parlamentului.

”Măria Ta, vă anunț cu multă bucurie că am primit răvașul Măriei Tale și am înțeles, că fiind un simplu Prim-ministru nu pricepeați nici o mazăre în problemele financiar-bancare și de aceea, nu trebuie să purtați răspundere pentru furtul miliardului. Vă înțeleg și v-aș da dreptate, dar știți ce zice lumea, că dacă vrei să urci pe bicicletă, trebuie să știi că ea are doar două roți, iar șansa de a te răsturna e foarte mare.

Mihai Ghimpu îl acuză pe Iurie Leancă că în perioada mandatului său Republica Moldova a pierdut Banca de Economii, 

Măria Ta Logofăt, de ieri, tot citesc și citesc niște cuvinte scrise de Măria Ta despre furtul banilor publici și iertată să-mi fie vorba, dar nu înțeleg nici o „pleașă” despre ce vorbiți. Să înțeleg că după furtul miliardului au mai rămas bani publici și „sunt furați fără remușcări?” Să înțeleg că aceasta este replica la interpelarea mea, adresată Procurorului General Eduard Harunjen, de ce fostul Prim-ministru Leancă nu este tras la răspundere penală pentru delapidarea BEM-lui, prin furtul miliardului? Căci anume Prim-ministrul a „orchestrat”, pentru început, micșorarea pachetului de acțiuni ale statului la BEM, trecând astfel banca în mâinile lui Ilan Șor, pentru ca el să poată fura miliardul.

După cum observ, stimate logofăt Leancă, mătăluță fugi de răspuns, nu spui dacă ești sau nu ești vinovat în furtul miliardului. Înseamnă că știai ce orchestrezi și știi bine și acum ce ai făcut, dar stai liniștit, pentru că ești protejat, sau cum se mai spune pe la noi, ai „crâșă”. Oare nu cumva, dle logofăt, nu ești tras la răspundere penală și din cauza, că ai fost „un simplu Prim-ministru” și nu un Prim-ministru, care era obligat să protejeze BEM-ul, dar nu interesele lui V. Filat și a celui, care v-a folosit pe ambii, punând la cale furtul miliardului, pentru a compromite partidele pro-europene și a sărăci până în măduva oaselor majoritatea populației; nu în ultimul rând a celor, care doresc distanțarea de Rusia prin apropierea de UE.

Și când îmi amintesc, Domnule Logofăt cât de tare insistai după alegerile parlamentare din 2014, în comun cu prietenul tău V. Plahotniuc, să devii din nou Prim-ministru… mă apucă groaza. Și dacă nu eram eu împotrivă, poate că ajungeai din nou în această funcție; și nu exclud, că se mai furau niște miliarde. Da, dle logofăt, de altceva nu ești capabil, pentru că nu ai caracter!… Și după toate acestea, îți permiți să spui că alții fură bani publici! Câtă nerușinare!!!

Cred că, decât să o faci pe virgina, mai onest ar fi să te dai jos din Prezidiul Parlamentului, fiindcă nu ai dreptul moral după toate câte s-au întâmplat cu implicarea ta și din vina ta să stai acolo sus. Locul dumitale e în alte parte, pentru că acțiunile, cât și inacțiunile fostului Prim-ministru Leancă, legate de furtul miliardului, cad sub incidența codului penal și trebuie să stai pe banca acuzaților, nu în Prezidiu, în calitate de Vicepreședinte al Parlamentului. 
Nu pentru mine și n-am de ce mă bucura, dar aștept cu nerăbdare răspuns de la dl Procuror General.

O zi cât mai reușită și celor tari, și celor slabi…
„Dacă vrei să știi cine este om, dă-i o funcție de conducere.”