Presa transnistreană anunță că pe 2 august se sărbătorește 27 de ani de la formarea așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene. În centrul Tiraspolului va avea loc un concerc cu vedetele din regiune, scrie timpul.md. 

Potrivit Centrului de Studiere a consecințelor conflictului transnistrean, a 27-a presupusă aniversare a tinerei respublici transnistrene va fi una sumbră, fără mare forfotă, decît în anii precedenți. „La 2 septembrie va lipsi parada militară, artiștii emeriți, diplomația susținătoare și aliații financiari ai regimului de la Tiraspol. În schimb, muzică populară și expoziție de muniții în centrul capitalei secesioniste…cu focuri de artificii. Pe 1 septembrie, toți elevii vor compărea în fața tablelor cu lecții despre patriotismul impus cu genericul „Transnistria – suntem noi”…”, menționează reprezentanții Centrului pe Facebook.

Deocamdată, președintele Dodon, prietenul separatiștilor, nu a anunțat dacă va participa sau nu la „marele eveniment”, întrucât a fost ocupat zilele acesta cu organizarea concertului de ziua „eliberării” și cu alte atribuții de președinte de țară!

Actual.MD amintește că pe data de 20 august, curent, Igor Dodon a participat la Comrat, la controversatele festivități prilejuite de crearea, în 1990, a republicii separatiste găgăuze în regiunea de sud a Republicii Moldova.

Manifestațiile au fost criticate dur de Partidul Liberal, care a solicitat Parlamentului de la Chișinău să constituie neîntârziat o comisie specială, care să verifice toate abuzurile comise de Igor Dodon, împotriva Constituției Republicii Moldova. deasemenea liberalii au cerut Procuraturii Generale să se autosesizeze, pe marginea participării lui Dodon la manifestațiile de la Comrat.