Valeriu Munteanu, vicepreședintele Partidului Liberal, fost Ministru al Mediului susține că, ”distrugerea, sau sustragerea acestui document în original, a constituit un act deliberat, cu o puternică încărcătură simbolică — autorii (de ieri și de azi) au considerat că astfel calcă în picioare (spre deliciul Kremlinului) năzuința românilor basarabeni de a reveni la sânul mănos al Patriei Mamă, România”, menționează Munteanu, pentru Ziarul de Gardă.  

Toate acestea, afirmă liberalul, s-au făcut de autorii zilei de ieri și de azi, care erau deranjați de multe ”adevăruri sacre pentru prezentul și mai ales pentru viitorul poporului și al statului nostru. Unitatea de limbă, neam și țară cu românii de dincolo de Prut”, adevăruri,  care se regăseau în preambulul Declarației de Independență.

”Declarația de Independență a Republicii Moldova găzduiește în preambul mai multe adevăruri sacre pentru prezentul și mai ales pentru viitorul poporului și al statului nostru. Unitatea de limbă, neam și țară cu românii de dincolo de Prut, descrisă în documentul de căpătâi al statului nostru, chestiuni axiomatice ce nu pot fi scoase din certificatul de naștere al statului nici cu penița, dar nici cu bărdița, au creat mereu o repulsie față de acest document pentru politicienii de la Chișinău aflați în solda Moscovei.

Astfel, distrugerea, sau sustragerea acestui document în original, a constituit un act deliberat, cu o puternică încărcătură simbolică — autorii (de ieri și de azi) au considerat că astfel calcă în picioare (spre deliciul Kremlinului) năzuința românilor basarabeni de a reveni la sânul mănos al Patriei Mamă, România”, crede Valeriu Munteanu.