Caz rar întâlnit în istorie: doi frați, Gheorghe și Mihai Ghimpu au votat Declarația de Independență. Născuți în localitatea Colonița, Gheorghe Ghimpu a fost ales deputat de Chișinău, iar Mihai Ghimpu deputat de Durlești.

Mihai Ghimpu, unul din fondatorii Frontului Popular din Moldova a votat ”pentru” Independența Republicii Moldova, menționând că ”Votez pentru și mai mult” referindu-se la Unirea cu România.

Printre semnatarii Declarației de Independență a fost și Gheorghe Ghimpu, fratele mai mare al lui Mihai Ghimpu, unul dintre fondatorii Mișcării de eliberare națională, care a arborat Tricolorul pe clădirea Parlamentului. Gheorghe Ghimpu a decedat într-un tragic accident rutier pe 13 noiembrie 2000. Mulți, inclusiv Mihai Ghimpu, consideră că Gheorghe Ghimpu a fost asasinat.

Au mai fost cazuri când rude apropiate au participat la evenimente care au schimbat istoria noastră. De exemplu, printre semnatarii Actului de Unire a Basarabiei cu România din 27 martie 1918 s-au numărat Grigore Cazacliu (26 de ani, student, Soroca) și Ion Cazacliu (48 de ani, funcționar public, Soroca), precum și Nicolae Suruceanu (28 de ani, ofițer de armată, Chișinău) și Teodor Suruceanu (52 de ani, fermier, Chișinău).