Ofițerul Centrului Național Anticorupție (CNA) reținut, pentru 72 de ore după ce, dintr-un dosar pe care-l gestiona au dispărut mai multe probe este Cristian Richicinschi, fiul lui Iurie Richicinschi, care a ocupat în ultimii ani mai multe funcții importante în stat, el fiind consilierul democratului Marian Lupu, în perioada în care acesta deținea funcția de președinte interimar al R. Moldova, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar și director adjunct al Serviciului Pază și Protecție de Stat, informează Ziarul de Gardă.

Identitatea persoanei reținute a fost confirmată pentru ZdG de Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA. Conform altor informații obținute de ZdG, probele care ar fi fost sustrase de ofițerul CNA din dosar erau, de fapt, … aproximativ 50 de mii de euro și 1 kg de aur. 

Vineri, 25 august 2017, într-un comunicat de presă al CNA se menționează că un anchetator CNA care și-a depus demisia a ajuns să fie anchetat de foștii săi colegi după, ce în timpul verificării actului de predare a dosarelor pe care le gestiona, s-a constatat că lipsesc mai multe probe și că, deja fostul ofițer, a fost reținut pentru 72 de ore. „Pentru clarificarea cazului a fost iniţiată o cercetare de serviciu şi a fost sesizată Procuratura Anticorupţie. Pe fapta descrisă a fost pornită o urmărire penală, iar persoana a fost reţinută pentru 72 de ore. Direcţia securitate internă a CNA va acorda asistenţa necesară procurorilor pentru a examina cazul sub toate aspecte”, este scris în comunicatul CNA.

Cristian Richicinschi are 23 de ani, fiind născut în februarie 1994

Cristian Richicinschi, foto: facebook.com

ZdG a aflat că persoana reținută în acest dosar este Cristian Richicinschi, angajat în cadrul CNA de aproximativ jumătate de an, iar probele care au dispărut sunt, de fapt, 50 de mii de euro și 1 kg de aur care se regăseau în calitate de corpuri delicte în dosarul gestionat de Richicinschi. Acesta a fost, anterior, ofițer de urmărire penală în cadrul Direcției Sud a Departamentului Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, funcția în care a fost angajat la 14 decembrie 2016. 

Conform declarației de avere și interese pentru anul 2016, Richicinschi a încasat aproximativ 20 de mii de lei, fiind angajat în cadrul Direcției Vest, apoi în cadrul Direcției Sud a Poliției de Frontieră. El deține un teren pentru construcții și o 1/4 dintr-o casă, în a cărei posesia a intrat în 1994, de la naștere.

Cristian Richicinschi este fiul lui Iurie Richicinschi, cel care a făcut carieră alături de Marian Lupu, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova. Inițial, Richicinschi a fost șeful pazei de corp a liderului PDM, iar ulterior, din 10 noiembrie 2009, a fost numit, prin decretul președintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Vezi continuarea pe ZdG.md