Avocatul Ion Casian, deputatul PL a scris pe pagina de Facebook un mesaj în contextul arestărilor politice din ultima perioadă, și în special, a Primarului General al Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, prin care ține să își exprime  indignarea referitoare la înlăturarea abuzivă și ilegală la data de 31 mai 2017, a avocaților dna Tatiana Iovu și dl Gheorghe Malic. 


”Sunt avocat cu o experiență de peste 35 de ani și membru al grupului de lucru pentru elaborarea Codului de Procedură Penală. Astfel, am dreptul moral să mă expun în privința acestui subiect și menționez că art. 72 din CPP, prevede expres situațiile când avocatul poate fi înlăturat din procesul penal, și în niciun caz, spiritul normei de drept, nu prevede înlăturarea avocaților aleși, în detrimentul intereselor și împotriva voinței persoanei pe care o apără.


De-a lungul activității de avocat, am participat în mai multe cauze penale și constat că, chiar și în perioada regimului totalitar comunist de până la Independența Republicii Moldova, avocatul nu putea fi înlăturat din proces în modul în care au fost înlăturați avocații lui Dorin Chirtoacă, avocați care posedă un înalt nivel profesional și își exercită apărarea cu onestitate, corectitudine și responsabilitate. 


Totodată, menționez că în anul 1992, împreună cu alți colegi, am fost avocații grupului „Ilașcu” și nici acele autorități neconstituționale a regimului separatist de la Tiraspol, nu și-au permis, în așa mod abuziv, să fim înlăturați de la apărarea clienților noștri.
Am urmărit cu atenție comentariile procurorilor în legătură cu înlăturarea avocaților dlui Dorin Chirtoacă și mă miră interpretarea selectivă și ruptă din context a circumstanțelor citării avocaților și poziției lui Dorin Chirtoacă, la cererile de amânare înaintate de către avocați. 


Procurorii, probabil, intenționat au omis să aducă la cunoștința societății, că dl Dorin Chirtoacă a susținut cererile de amânare ale avocaților și insistă, până în prezent, ca interesele sale să fie apărate de către avocații dna Tatiana Iovu și dl Gheorghe Malic.
În același timp, procurorii nici nu și-au argumentat motivele efectuării de „urgență” a măsurilor de urmărire penală, mai ales că, audierea părții sau confruntarea, nu fac parte din măsurile de urgență. 


Astfel, înlăturarea din cadrul procesului a avocaților dlui Dorin Chirtoacă, care efectuau apărarea în strictă conformitate cu cerințele legislației naționale și internaționale, este una abuzivă, ilegală și sfidătoare, iar aceste fapte ilegale ale procurorilor ar putea genera o nouă condamnare a Republicii Moldova la CEDO.