MEMORIU Măsuri de răspuns la acțiunile provocatoare din ultima vreme a Grupului Operativ al Trupelor Ruse

0
30

Un grup de reprezentanți ai societății civile a lansat astăzi o petiție on-line prin care cer susținerea cetățenilor în sensul înaintării unui Memoriu către Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova privind aplicarea unor măsuri de răspuns la acțiunile provocatoare din ultima perioadă a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocate ilegal în regiunea separatistă din stânga Nistrului, scrie deschide.md.

Prin petiția cu titlul „STOP militarismului rusesc în Republica Moldova”, semnatarii reiterează pericolul la adresa securității Republicii Moldova pe care îl reprezintă trupele ruse din stânga Nistrului.

Totodată, aceștia enumeră acțiunile provocatoare ale contingentului militar rus, precum și alte încălcări grave care amenință pacea, integritatea teritorială și securitatea Republicii Moldova.

Astfel, aceștia adresează câteva propuneri autorităților Republicii Moldova:

PROPUNERI ADRESATE AUTORITĂȚILOR REPUBLICII MOLDOVA

1. Autoritățile RM trebuie să adopte o politică de limitare drastică a accesului militarilor ruși în RM, și să denunțe expres clauzele Acordului din 1992, care ar asigura, în opinia părții ruse, ”acceptarea unui statut legal acestor trupe, GOTR din partea Guvernului RM”. Guvernul RM trebuie să reconfirme poziția oficială a RM, după adoptarea Declarației Parlamentului RM, de a cere Federației Rusei retragerea deplină, totală, garantată, a tuturor militarilor, muniției de luptă și tehnicii de luptă, amplasată în regiunea transnistreană a RM. Poziția oficială a RM trebuie să mențină principiul după care evacuarea completă și necondiționată a arsenalului și tehnicii de luptă include necondiționat și armele transferate în mod ilegal unităților militare și paramilitare transnistrene.

2. Autoritățile RM trebuie să aplice sancțiuni de circulație în privința comandanților GOTR și altor ofițeri, care-au decis cu de la sine putere, fără autorizarea autorităților RM, exerciții militare de luptă, desfășurate împreună cu unități militare și paramilitare transnistrene, fără a cere acordul RM și în pofida avertismentelor repetate care li s-au făcut. Lista persoanelor supuse acestui regim se anexează.

3. Procuratura Republicii Moldova trebuie să declanșeze proceduri de anchetă penală contra acelor militari transnistreni și ruși, care-au blocat participarea observatorilor militari ai RM (sau OSCE) la orice fel de activități de monitorizare, inspectare, informare și documentare, care țin de supravegherea zonei de securitate (lista se anexează), conform statutului recunoscut lor de către autoritățile RM.

4. Autoritățile RM trebuie să ceară mediatorilor și observatorilor în formatul ”5+2” restabilirea funcției de bază a Misiunii OSCE de a inspecta toate obiectivele militare ale GOTR , ie. Colbasna, alte locațiuni despre care există informații că ar fi depozitate arsenal militar, echipament, tehnică și muniție de luptă, care au aparținut Armatei a 14. Observatorii militari ai Misiunii OSCE trebuie să reia neântârziat misiuni de inspectare și verificare a Zonei de Securitate, în care au fost întroduse în mai multe rânduri echipament și militari, care nu ar trebui să fie staționați în aceste locații. Mediatorii și observatorii internaționali ai formatului ”5+2” vor informa părțile interesate asupra situației din zona de securitate, cu scopul  de a întări instrumentele de prevenire a riscurilor în zona de securitate.

5. Autoritățile RM trebuie să adopte o politică de circulație limitată a tuturor persoanelor, care susțin că reprezintă structurile oficiale ale regimului separatist din stânga Nistrului, până depășirea pericolelor de securitatate națională, în această regiune a RM. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene permanent va solicita o monitorizare specială din partea organizațiilor internaționale (ONU, CoE, OSCE). a exercițiilor militare neautorizate ale GOTR, a transferurilor de arsenal militar și tehnică de luptă către unitățile paramilitare ilegale și menținerea unor surse de instabilitate și riscuri militare pentru RM.

6. RM trebuie să reia acțiunile diplomatice și politice de implicare a (ONU, CoE, OSCE) în procesul de retragere ordonată și totale a militarilor, echipamentului și munițiilor rusești de pe teritoriul său suveran. Aceasta cere o implicare mai convingătoare a Misiunii OSCE și a partenerilor săi occidentali, a Ucrainei și Rusiei, în procesul de evaluare a stocurilor de muniții depozitate la GOTR, identificarea stocurilor necontorizate, și  revenirea la proiectele anterioare de distrugere ordonată a armamentelor netransportabile aflate sub controlul GOTR. Se cere şi un ajutor financiar corespunzător Republicii Moldova  din partea comunităţii internaţionale.

SEMNATARI:

1. Rosian Vasiloi, IDIS Viitorul

2. Ion Leahu, colonel în rezervă, fost membru în CUC din partea Republicii Moldova

3. Oazu Nantoi, IPP

4. Ion Manole, Promo-Lex

5. Igor Munteanu, IDIS Viitorul

6. Veaceslav Ioniţa, IDIS Viitorul

7. Vitalie Marinuţa, fost Ministru al Apărării, Organizaţia Veteranilor şi Rezerviştilor din Republica

Detalii găsiţi aici.