Rusia îşi arată, din nou, „MUŞCHII”. Moscova a interzis 20 de tone de mere moldoveneşti

0
25
foto: agora.md
În urma verificării fitosanitare la punctul de control auto internaţional din 1 septembrie, din regiunea Kursk şi Orlovsk, inspectorii Rosselhoznadzor din Rusia au decis să nu permită importul a 20.2 de tone de mere din Republica Moldova. 

Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina electronică a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, în cele circa 20 de tone de mere moldoveneşti a fost descoperită molia orientală (Grapholitha molesta Busck), din această cauză organele competente ruse au decis să nu admită accesul pe piaţa Rusiei a producţiei moldoveneşti.

Amintim că la sfârşitul lunii august curent, 19 tone de prune din Republica Moldova au fost returnate de către inspectorii Rosselhoznadzor din Rusia în urma verificării fitosanitare la punctul de control auto internaţional „Novîie Iurkovici”. Anterior, la începutul aceleiaşi luni, alte circa 20 de tone de prune moldoveneşti au făcut cale întoarsă din Rusia, de la punctul de trecere „Krupeţ” din regiunea Kursk. În urma controlului fitosanitar, inspectorii au depistat şi atunci în prunele moldoveneşti molia orientală în stare activă.

La mijlocul lunii iulie, peste 6 tone de caise din Republica Moldova au fost returnate de către inspectorii Rosselhoznadzor din Rusia în urma verificării fitosanitare la punctul de control auto internaţional „Novîie Iurkovici”, motivul fiind acelaşi: a fost depistată molia orientală.