Români și basarabeni, în fața furiei naturii; Uraganul Irma se apropie cu o intensitate fără precedent de Florida

0
185

Irma, un „uragan de o intensitate fără precedent deasupra Atlanticului”, ameninţă Antilele Mici, unde a fost instaurat cod violet de ciclon, dar şi Puerto Rico, Insulele Virgine şi Florida, unde a fost declarată stare de urgenţă.

Uraganul Irma a lovit deja insulele din Caraibe şi se apropie cu violenţă de coastele Floridei. Uraganul este clasificat la gradul 5, cel mai mare pe scara Saffir-Simpson.

În această zonă își au reședința zeci de familii de români și basarabeni, care se declară îngrijorați de intensitatea anunțată de specialiști.

Autorităţile din SUA au declarat deja stare de urgenţă în Florida, anticipând puterea devastatoare a Uraganului Irma, atunci când acesta va ajunge la ţărm. În Antilele Mici se prognozează o viteză a vântului de 285 km/oră, panica instalându-se în întreg arhipelagul Caraibelor.

În Florida s-a luat decizia evacuării staţiunii turistice Florida Keys, iar de joi dimineaţă toate zborurile comerciale de pe Aeroportul Internaţional Key West vor fi anulate. De asemenea, US Navy a ordonat evacuarea a peste 5.000 de membri ai personalului său din Key West, tot ca măsură de protecţie în faţa Uraganului Irma.

Ochiul uraganului ar trebui să ajungă în Insulele Virgine Britanice, apoi, miercuri seara, să ajungă în Puerto Rico, teritoriu american cu 3,5 milioane de locuitori, unde furtuna se preconizează că va trece la nord de oraşul Fajardo şi de insulele mici Culebra şi Vieques. Guvernatorul Ricardo Rossello din Puerto Rico a mobilizat Garda Naţională şi a anunţat deschiderea unor adăposturi unde vor putea fi găzduite peste 63.000 de persoane.

Uraganul Irma a fost ridicat marţi la categoria 5 (din 5) după ce luni fusese stabilit gradul 4 — nivelul maxim atins de Harvey care a devastat mai multe regiuni din statele Texas şi Louisiana — şi ameninţă o zonă care se întinde din Caraibe până în Florida (SUA).

Centrul Naţional al Uraganelor din SUA (NHC) din Miami a prognozat că furtuna va ajunge în Florida sâmbătă, deşi traiectoria exactă a Irma rămâne sub observaţie.

Această nouă ameninţare vine într-un moment în care autorităţile din Texas nu au terminat încă de evaluat pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey care a făcut zeci de victime şi a produs daune imobile imense, a căror valoare ar putea depăşi cu mult pragul de 100 miliarde de dolari.

Uraganul Irma a fost catalogat drept unul dintre cele cinci cele mai puternice uragane din Atlantic din ultimii 80 de ani şi este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Atlantic din afara Mării Caraibelor şi Golfului Mexic, a mai anunţat NHC.

Preşedintele american Donald Trump, acţionând la cererea guvernatorului Rick Scott, a aprobat marţi o declaraţie de urgenţă pentru mobilizarea acordării de asistenţă în caz de dezastru în Florida, a anunţat Casa Albă.