-1 C
Chisinau, MD
sâmbătă, ianuarie 20, 2018
Acasă Politic Militarii moldoveni merg în Ucraina. Umilit de Ministerul Apărării, Dodon anunță...

Militarii moldoveni merg în Ucraina. Umilit de Ministerul Apărării, Dodon anunță că va păzi cazarmele

2650
0

Președintele prorus Igor Dodon a pierdut bătălia de imagine pe care o duce cu Guvernul asupra controlului armatei, militarii moldoveni mergând, joi, la exercițiile militare internaționale ce se desfășoară în Ucraina.

Guvernul a publicat miercuri într-o ediție specială a Monitorului Oficial decizie de aprobare a participării soldați moldoveni, chiar dacă Dodon anunța ieri pe pagina sa de Facebook că a suspendat hotărârea Executivului în acest sens.

Ministerului Apărării de la Chișinău anunță pe site-ul oficial că un contingent format din 57 de militari participă începând de joi la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, ce are loc la centrul de instruire de la Iavoriv din Ucraina.

Replica lui Igor Dodon nu a întârziat, acesta a dispus astăzi dimineață prin ordin să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga situația minuțios, prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și retrogradarea responsabililor în gradele militare. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon.

Tănase: Suspendarea de către președinte a unui act de Guvern poate fi făcută doar cu o sesizare la CC

Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, șeful statului poate suspenda un act guvernamental doar dacă suspendarea are loc fiind însoțită de o sesizare la CC. Tănase a menționat această prevedere la lansarea compendiului jurisprudenței CCM.

Amintim că ieri, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care trimite un contingent de militari moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Yavoriv, Ucraina. Asta după ce, cu o zi înainte, președintele a interzis Ministerului Apărării ca militarii să plece în Ucraina.