Preşedintele PNL Ludovic Orban îi cere ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să demisioneze, din cauza situaţiei din Ucraina. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii educaţiei şi va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române.

Andreea Păstîrnac este acuzată de Orban că nu a reacţionat cu forţă astfel încât partea ucraineană să respecte reciprocitatea dintre minorităţile română din Ucraina şi cea ucraineană din România, notează Mediafax.

În plus, noua versiune a legii educaţiei a fost adoptată de Parlamentul ucrainean la puţin timp după vizita în Ucraina a ministrului pentru Românii de Pretutindeni.
”Cerem demisia doamnei Păstîrnac de la Ministerul pentru Românii de Pretudindeni, care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de modul de respectare a drepturilor românilor în Ucraiana, în condiţiile în care de două luni fusese înaintată în Rada Supremă ucaineană acest proiect de lege care interzice practic învăţământul în limbile minorităţile naţionale. Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile dimplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri, să nu uităm că Ucraina este într-un proces de aderare la UE”, a declarat, vineri, la Galaţi, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL cere Guvernului să reacţioneze şi să-i oblige pe vecinii ucrainieni să respecte normele europene în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.