Membrii societăţii civile au lansat un îndemn către cetăţeni de a ieşi în stradă pentru a nu permite votarea în lectură finală a proiectului privind sistemul electoral mixt.

Oamenii sunt chemaţi să vină în faţa Parlamentului joi, la ora 9:00.

„Guvernanţii din Republica Moldova se declară tot mai democraţi şi mai pro-europeni, iar prin comportamentul propriu demonstrează că grija faţă de buzunarul propriu şi temerea de pedeapsă este pe primul plan. Şi experţii din societatea civilă şi-au exprimat clar opinia împotriva unui schimb al sistemului electoral într-un astfel de mod netransparent. Şi Comisia de la Veneţia a dat un aviz negativ. Partenerii de dezvoltare au stat umăr la umăr împotriva unei astfel de decizii care ar distruge ultimele bastioane ale democraţiei în Republica Moldova. Ce ne rămâne nouă, oamenilor sinceri? Să ne opunem acestor încercări de a sfida bunul simţ şi de a-şi bate joc de acest popor. Dacă intenţionează să ne ducă de nas şi să adopte acest proiect de lege înainte de vacanţa parlamentară, să ieşim cu toţii la protest în faţa Parlamentului. Luaţi-vă apă, pălării şi rudele de mână, dacă mai consideraţi că aveţi patrie”, a declarat directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

„Eu nu prea văd care ar fi rostul acestui vot, cu excepţia faptului că acest vot este unicul în stare să asigure Partidului Democrat prezenţa în Parlament. De altfel, şi sistemul mixt şi sistemul uninominal sunt un fel de leac pentru Partidul Democrat, astfel încât trebuie să ieşim masiv la proteste să ne spunem şi punctul nostru de vedere”, a spus şi directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.