În luna septembrie, delegaţia CoE va prezenta un raport privind situaţia din Republica Moldova biroului Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.  Anunțul a fost făcut de membrii delegaţiei europene, care au efectuat o vizită specială de documentare la Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

Aspectele discutate au vizat arestul primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar şi a altor primari; situația reală a democrației locale în Republica Moldova; presiunile şi campania de denigrare la adresa CALM.

Delegaţii europeni au menţionat că, având în vedere că Dorin Chirtoacă este vicepreşedintele Camerei Regiunilor, Comitetul de monitorizare a decis să trimită o delegaţie la Chişinău. Scopul delegaţiei este de a manifesta solidaritate  şi sprijin în situaţia  în care a fost suspendat din funcţie înainte de a fi condamnat, iar puterea lui de apărare este slabă.

Totodată, experţii europeni au reiterat faptul că primarul de Chişinău se consideră o victimă a răfuielilor politice, iar, ţinând cont de imaginea şi credibilitatea CALM, au decis să se informeze din prima sursă şi cât mai pregnant despre situaţia în cauză, dar şi despre nivelul implementării reformelor în sprijinul APL.

Preşedintele delegaţiei, Gunn Marit HELGESEN și-a exprimat regretul si îngrijorarea profundă privind deteriorarea situației democrației locale din Moldova: „Acest regres intervine după o perioadă în care a existat progress în ceea ce priveşte conlucrarea cu guvernarea. Pentru noi este de neînțeles cum un ales local poate fi suspendat din funcţie fără să existe o decizie judecătorească definitivă! Așa ceva este inacceptabil într-un stat democratic și de drept!

Preşedintele CALM, Tatiana Badan, a informat delegația CoE că ”noi suntem îngrijoraţi de situaţia tuturor primarilor, şi în special de cea a dlui Chirtoacă, care nu este doar primarul mun. Chişinăului, dar ocupă şi funcţia de vicepreşedinte în cadrul CALM.  Motivile invocate primarului de Chisinău fiind cel puțin foarte stranii și discutabile, iar acțiunile reprezentanților justiției în acest caz trezesc foarte mari întrebări. Mai ales dacă le raportăm la alte cazuri. Dacă unui primar în poziţia dlui Chirtoacă i s-a întâmplat acest lucru, ceilalţi primari se întreabă ce li se poate întâmpla lor, fiind mai „mici”? Oamenii pus și simplu în urma unor astfel de cazuri, nu mai cred nici într-o justiție. Sunt mulţi primari care au deschise dosare penale care sunt tărăgănate în mod expres, ca să-i ţină pe primari sub control Acest instrument fiind utilizat pe larg în Moldova de mulți ani pentru ai pedepsi pe cei incomozi!

Directorul Congresului Autorităților Locale și regionale a Consiliului Europei, Jan Philipe, a  informat CALM că, în curând (septembrie), va avea loc ședința Biroului CALRCE care va dezbate situația primarului mun. Chișinău și a democrației locale din Republica Moldova, fiind propuse măsuri pentru a fi aprobate în cadrul Sesiunii a 33 a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.