Osama Bin Laden, mort. FILMUL COMPLET al URMĂRIRII şi UCIDERII „celui mai vânat om din lume”

0
20
FILE - This image made from video broadcast on Sunday, Oct. 7, 2001 shows Osama bin Laden at an undisclosed location. Al-Qaida leader Osama bin Laden threatened in a new audio tape, posted on Al-Jazeera's website Wednesday, Oct. 27, 2010, to kill French citizens to avenge their country's support for the U.S.-led war in Afghanistan and a new law that will ban face-covering Muslim veils. The authenticity of the tape could not be immediately verified but the voice resembled that of the terrorist group leader on previous tapes determined to be genuine. (AP Photo/Al-Jazeera, File)

Norii grei strânşi, duminică noaptea 1 mai spre 2 mai, deasupra oraşului pakistanez Abbottabad au facilitat misiunea SUA de a-l elimina pe Osama bin Laden, căutat de zece ani de americani, scrie Daily Mail. Cu o seară înainte, operaţiunea fusese anulată, din cauză că era senin şi avioanele americane nu ar fi putut intra în Pakistan fără a fi observate.

În noaptea de duminică spre luni, în Abbottabad au ajuns patru elicoptere cu 100 de militari la bord, care s-au antrenat pentru misiune pe o machetă a reşedinţei lui bin Laden, construită de CIA.

Imediat ce au realizat ce se întâmplă, gărzile liderului taliban au deschis focul de pe acoperişul reşedinţei şi se pare că au reuşit să doboare unul dintre elicopterele forţelor speciale americane. Un oficial al Casei Albe spune că, în acel moment, lui Barack Obama i-a stat inima în loc, el amintindu-şi de un incident dezastruos din 1983, petrecut în Somalia, în care au murit 18 soldaţi americani. De data aceasta, însă, raidul a continuat, „chiar dacă soldaţii nu ştiau dacă mai au cu ce să se întoarcă acasă”, spune acelaşi oficial.

Americanii au luat hard diskurile din calculatoarele talibanilor

Avionul avariat de talibani

24 de puşcaşi marini purtând ochelari cu infraroşu au coborât în reşedinţa cu ziduri înalte, folosind frânghii. Apoi, ei au intrat în casă şi au verificat fiecare încăpere, în timp ce camerele video de pe căştile lor îi permiteau preşedintelui Barack Obama să vadă totul de la distanţă, de la centrul CIA din statul Virginia.

După schimbul de focuri în care a fost ucis bin Laden, trupul său a fost pus într-unul dintre elicoptere. Trei bărbaţi (fiul lui Osama, curierul şi fratele său) şi o femeie (care a fost folosită drept scut) au fost de asemenea ucişi. Bărbaţii care au supravieţuit raidului au fost luaţi de către americani, în timp ce femeile şi copiii au fost urcaţi într-o ambulanţă. Se pare că soţia cea mai tânără a lui bin Laden, Amal al-Sadah, a fost luată de asemenea în custodie de americani.

Imaginile surprinse după raid înfăţişează o cameră plină de sânge, în timp ce într-o alta pot fi văzute calculatoare distruse, din care lipsesc hard diskurile.

Oficialii americani spun că puşcaşii au petrecut majoritatea celor 40 de minute cercetând casa, în căutarea mai multor dovezi împotriva al-Qaida.

Osama bin Laden nu a dat niciun telefon în ultimii şapte ani

Povestea din spatele raidului începe acum patru ani, când mai mulţi prizonieri de la închisoarea Guantanamo au fost interogaţi, sub teroare. Ei le-au furnizat serviciilor secrete americane „numele de război” al curierului folosit de Osama bin Laden. Acesta este unul dintre protejaţii lui Khalid Sheik Mohammed, mintea din spatele atacurilor de la 11 septembrie, şi unul dintre puţinii oameni de pe planetă în care bin Laden avea totală încredere.

Pentru Osama, care nu a folosit telefonul în ultimii şapte ani din viaţă, curierul era singurul mod de comunicare cu lumea exterioară şi în special cu taberele al-Qaida, unde era antrenată viitoarea generaţie de terorişti.

CIA a avut nevoie de doi ani pentru a afla numele real al bărbatului şi zona în care acesta opera. În august 2010, americanii au dat de curier şi de fratele său, în oraşul pakistanez Abbottabad.

Cum şi-au dat seama agenţii CIA că bin Laden se ascunde în Abbottabad

Reşedinţa unde se ascundea bin Laden

Serviciile secrete americane au analizat imaginile din satelit ale clădirii de trei etaje, pentru a încerca să determine cine se ascunde înauntru. Americanilor li se părea suspect că, deşi nu are telefon şi internet, vila este cotată la 1 milion dolari, o sumă mult prea mare pentru doi fraţi fără vreo sursă declarată de venit.

Construită acum cinci ani, la marginea unui drum îngust, neasfaltat, clădirea are ziduri exterioare de 3,6 metri, care au sârmă ghimpată deasupra, şi pereţi interni groşi, care despart casa în mai multe compartimente. Două porţi de securitate împiedicau accesul oricui în reşedinţă, iar ferestrele care dădeau spre exterior erau foarte puţine. De asemenea, ofiţerilor CIA li s-a părut ciudat că locatarii îşi ardeau gunoiul, în loc să-l arunce, cum făceau vecinii.

Americanilor le-a fost clar că reşedinţa adăposteşte pe cineva important din al-Qaida. Mai mult, le-a atras atenţia şi zidul de 2,1 metri care ferea de privirile curioşilor terasa de la etajul trei. CIA credea că acest perete a fost construit pentru a permite cuiva înalt să se plimbe pe terasă, fără a fi văzut. Despre bin Laden se ştia că are undeva între 1,92 şi 1,98 metri înălţime. Un alt amănunt important este că locuitorii din zonă ştiau clădirea sub numele de „vila Waziristan”, o referinţă la regiunea muntoasă dintre Afganistan şi Pakistan, unde CIA credea că se ascunde bin Laden.

Cel mai căutat terorist al lumii era un „bătrân slăbit, cu probleme renale”

În septembrie 2010, experţii CIA au stabilit că există o „mare posibilitate” ca reşedinţa să-l adăpostească pe bin Laden, iar în februarie 2011 a fost stabilit cu certitudine acest lucru. Operaţiunea de ucidere a liderului taliban era însă „bântuită” de cei zece ani de încercări nereuşite de a-l captura pe bin Laden. Nenumăratele căutări din munţii şi peşterile din Tora Bora (Afghanistan) nu au avut niciun rezultat, iar CIA şi armata americană riscau să se facă din nou de râs, nereuşind să prindă un bărbat „bătrân, slăbit şi cu probleme renale”, aşa cum era descris bin Laden, scrie Daily Mail.

În ciuda dovezilor, americanii tot nu îşi puteau explica de ce ar alege bin Laden să se „ascundă” într-un oraş de 400.000 de locuitori, care adăposteşte academia militară pakistaneză. Practic, toţi generalii şi locotenenţii din Pakistan, care teoretic erau aliaţii SUA în capturarea lui bin Laden, treceau pe lângă casa teroristului, de fiecare dată când participau la evenimentele organizate de academie. Pe de altă parte, mai mulţi lideri al-Qaida au fost găsiţi recent în case similare, din alte oraşe pakistaneze.

De când au bănuit că în reşedinţa respectivă ar putea locui bin Laden, americanii au supravegheat constant zona, folosind sateliţi şi avioane de spionaj. Mai mult, agenţi CIA de origine pakistaneză s-au mutat în blocurile din apropierea complexului şi au reuşit chiar să introducă o cameră video în interiorul acestuia. Astfel, agenţii au putut să determine că, alături de familiile curierului şi ale fratelui său, mai locuieşte o familie, a cărei componenţă se potriveşte celei a lui bin Laden.

Care a fost planul iniţial al lui Barack Obama

Prima dovadă palpabilă că liderul taliban e în clădire a fost o înregistrare a vocii sale, pe un microfon CIA. Apoi, a urmat prima fotografie a lui Osama în interiorul reşedinţei, care a fost imediat predată lui Barack Obama. Pe 14 martie, preşedintele SUA a ţinut prima dintre cele cinci întâlniri secrete, în care şi-a convocat consilierii pentru a discuta posibilitatea organizării unui raid.

Iniţial, el a vrut să atace complexul cu două bombardiere care să arunce peste 20 de bombe de peste 900 de kilograme fiecare. Când i s-a spus că acest lucru ar reduce reşedinţa la o grămadă de moloz, Obama a decis să nu adopte acest plan, deoarece dorea cadavrul lui bin Laden şi probe ADN care să dovedească faptul că teroristul a fost într-adevăr ucis. În plus, exista riscul ca bombardamentul să-i fi omorât pe cei 22 de locatari ai clădirii, inclusiv femei şi copii, dar şi pe vecini.

Astfel, a fost aprobată operaţiunea mult mai „curajoasă” care a dus, până la urmă, la uciderea lui bin Laden. Şedinţa în care s-a pecetluit soarta liderului taliban a avut loc vineri, când atenţia întregii lumi era asupra nunţii regale de la Londra, dintre prinţul William şi Kate Middleton.