Dorin Chirtoacă s-a arătat dezamăgit că nu i s-a permis să meargă peste hotarele țării, acolo unde a fost invitat să participe la Congresul Autorităților Publice Locale din Europa.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, procurorii nu au venit cu probe noi care ar servi drept temei pentru prelungirea măsurii preventive. „Vedeți, este unul și același text, cuvânt în cuvânt, virgulă cu virgulă. Asta înseamnă că procurorul a modificat doar data și luna august cu luna septembrie. Hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie 2016 spune că o măsură preventivă poate fi prelungită doar dacă sunt probe noi, motive noi și circumstanțe noi. Doar din acest motiv trebuia respins demersul procurorilor și de terminat toată istoria aceasta neghioabă cu arestul la domiciliu de parcă aș fi în concediu. E aceeași măsură de reprimare, numai că nu e la penitenciar dar la domiciliu. Consecințele pe viață sunt aceleași”, a declarat Chirtoacă, după decizia judecătorilor.

În luna septembrie, Dorin Chirtoacă a fost invitat să participe la Congresul Autorităților Publice Locale din Europa, însă demersul i-a fost respins.

„Dacă mie mi se întâmplă asemenea lucruri, atunci ce să spunem de alți oameni? Sunt vicepreședintele Congresului Autorităților Publice Locale din Europa. În fiecare an particip primăvara și toamna la aceste reuniuni. Chiar dacă sunt suspendat la Chișinău, acolo nu m-a suspendat nimeni. E o obligație pentru R. Moldova de a participa la acest Congres, reprezint R. Moldova. În mod normal, nu ar trebui să mi se interzică să merg acolo. Dacă aveam de gând să părăsesc R. Moldova, atunci înotam Prutul de 100 de ori până acum sau găseam alte modalități de a pleca. Dar, de principiu, demnitatea nu-mi permite să cobor la nivelul de a mă transforma în fugar sau altceva. Nu am comis infracțiuni și adevărul este de partea mea”, a conchis Dorin Chirtoacă.