Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a intrat cu forţa duminică în Ucraina, ajutat de sute de susţinători

0
19

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, a intrat cu forţa duminică în Ucraina pe la graniţa cu Polonia, ajutat de sute de susţinători şi sfidând decizia preşedintelui Petro Poroşenko de a-i retrage cetăţenia ucraineană. 

Fost guvernator al regiunii Odesa, Saakaşvilli a intrat pe la punctul de trecere Medika-Şehini şi a ajuns în Lvov, după o zi în care şi-a schimbat de câteva ori planurile şi tactica. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a spus că cei care l-au ajutat vor fi cercetaţi. Saakaşvili a fost lăsat să treacă de controalele poloneze, dar el şi suporterii săi au fost întâmpinaţi de partea cealaltă a graniţei de un cordon de poliţişti.

Ministerul de Interne spune că 17 poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor. Fostul preşedinte georgian, care şi-a pierdut cetăţenia Georgiei după ce a obţinut-o pe cea a Ucrainei în 2015, a rămas fără nicio cetăţenie în luna iulie, dar spune că revine în Ucraina pentru a contesta în justiţie decizia preşedintelui Poroşlenko de a i-o retrage pe cea ucraineană. Saakaşvili vrea să-şi continue activitatea politică de opoziţie în Ucraina, dar riscă arestarea şi extrădarea în Georgia, unde are dosare penale despre care spune că sunt motivate politic.