Aproximativ jumătate de miliard de lei nu va ajunge în vistieria statului, ci în buzunarele demnitarilor. Cel puţin asta a declarat unul dintre avocaţii lui Veaceslav Platon după ce Curtea de Apel Chişinău a ridicat sechestrul de pe imobilele şi conturile mai multor companii de asigurări. Se întâmplă la un an după ce procurorii anticorupţie au constatat că aceşti bani ar avea provenienţă ilegală şi ar fi fost spălaţi de Platon, scrie Jurnal.md.

În cadrul examinării dosarului lui Veaceslav Platon, angajaţii mai multor companii de asigurări şi-au susţinut cererile de apel, dar şi demersurile prin care au solicitat ridicarea sechestrului de pe conturile bancare, de pe imobile, dar şi de pe terenuri. Totodată, a fost audiat reprezentantului Băncii de Economii, care în prima instanţă nu a depus mărturii, deşi BEM a fost recunoscută parte vătămată în proces. Potrivit avocaţilor lui Platon, completul a interzis mai multe întrebări adresate acestuia. Ba mai mult, la un moment dat, judecătorii au hotărât să finalizeze audierea martorului, fapt care a dus la recuzarea lor. În timpul examinării cererii de recuzare, Veaceslav Platon a declarat că reprezentanţii instituţiilor de drept au uitat de procedură şi încalcă toate normele.

Cererea de recuzare a fost respinsă, iar dosarul a revenit la completul iniţial. Unul dintre avocaţii lui Platon a cerut amânarea şedinţei, însă şi această solicitare a fost respinsă. Indignat, apărătorul a părăsit sala de judecată. Ulterior, el a declarat că reprezentantul Băncii de Economii ar fi răsturnat teoria lui Ilan Şor. În mărturiile sale, primarul oraşului Orhei afirma că i-ar fi împrumutat bani lui Platon, deoarece dobânda pentru credite ar fi fost foarte mare, ceea ce avantaja atunci Banca de Economii. Potrivit lui Rudenco, lucrurile ar sta însă altfel.

Deşi a ieşit din sala de judecată, Rudenco nu a părăsit sediul Curţii de Apel, fiind în aşteptarea finalizării şedinţei. Ceilalţi avocaţi ai lui Platon au lipsit din motive necunoscute, iar şedinţa a continuat fără vreun apărător al acestuia. La scurt timp, judecătorii au intrat în deliberare pe marginea demersurilor reprezentanţilor companiilor de asigurări, pe care ulterior le-au admis, dar decizia a fost pronunţată cu uşile închise. Întrebat de ce a susţinut ridicarea sechestrului, deşi anterior a cerut aplicarea acestuia, procurorul de caz a făcut referire la o scrisoare venită de la Bruxelles, prin care Republica Moldova este avertizată că ar putea fi exclusă din sistemul Carte Verde.

După ce a aflat decizia instanţei, Eduard Rudenco a declarat că hotărârea a fost emisă cu un şir de abateri, iar acest fapt ar dovedi că judecătorii au intrat în cârdăşie cu procurorii anticorupţie.