Prim-ministrul Pavel Filip a convocat ieri o şedinţă în care a fost discutată situaţia privind frauda din sistemul bancar. Şedinţa a avut loc cu uşile închise, iar presa nu a fost anunţată decât seara printr-un comunicat de presă, notează Jurnal.md.

Potrivit Serviciului de Presă al Guvernului, la şedinţa la care a participat şi speakerul Andrian Candu, „participanţii au examinat situaţia privind frauda bancară şi au efectuat un schimb de opinii referitor la posibilităţile de intensificare a cooperării inter-instituţionale în vederea eficientizării recuperării mijloacelor financiare. În context, lichidatorii celor trei bănci aflate în proces de lichidare au prezentat informaţii privind recuperarea activelor şi dificultăţile pe care le întâmpină în acest proces, inclusiv litigiile aflate în instanţele de judecată. Totodată, conducătorii organelor de drept au comunicat despre progresele înregistrate în investigaţiile efectuate”,

În cadrul întrunirii s-a decis lansarea unei platforme inter-instituţionale pentru monitorizarea şi controlul asupra statutului investigaţiei fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Platforma inter-instituţională va fi creată în baza Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit, din care urmează să facă parte Parlamentul, Guvernul, Banca Naţională a Moldovei, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, dar şi alte instituţii care vor colabora în vederea gestionării eficiente a consecinţelor fraudei bancare, precum şi a recuperării activelor, atât pe intern, cât şi pe extern.