La câteva luni după alegerile prezidențiale de la Chișinău, în care Igor Dodon a fost ales președinte al țării de la est de Prut, de o jumătate din jumătatea cetățenilor cu drept de vot, care înseamnă foarte puțin pentru o democrație reală, în unele capitale europene primarul este ales cu mai multe voturi decât a fost ales președintele Republicii Moldova, apar noi informații care șochează opinia publică moldovenească și regională.

În spațiul public, circulă zvonuri, declarații, postări, precum că în noaptea în care Igor Dodon a câștigat, cu multe abateri de la lege, demonstrate de mai multe ONG-uri și experți, alegerile în fața Maiei Sandu, a fost felicitat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Foarte bine, nu e nimic greșit, președintele Ucrainei, mare european ce se credea, veit pe val după ce sute de ucraineni și-au dat viața pe maidan, l-a felicitat pe pro-rusul Igor de Sadova, doar că… Poroșenko nu l-a contactat pe Dodon pe telefonul acestuia, ci l-a felicitat prin telefonul lui Plahotniuc!

Cum s-a întâmplat aceasta? Simplu, ca bună ziua, ori ca bună seara, doar în Moldova totul se face seara, după apusul soarelui, atunci se fac guverne, se numără voturi și se bea șampanie. Igor Dodon se afla la „sediul de campanie”, la Il Coordonatore, pentru a savura „victoria” în fața Maiei Sandu, la Vladimir Plahotniuc. Poroșenko l-a felicitat pe Vlad Coordonatorul cu victoria, iar printre altele l-a chemat la telefon și pe Igor de Sadova să-i transmită felicitările de rigoare.

Despre aceste teze au scris și Alexandru Cozer și Ionel Pușcaș:

Cum distrug oligarhii o țară!

Ucraina începuse bine, după Euromaidan. Avea un cabinet de miniștri plin cu europeni și americani. Exista chiar și un birou anticorupție. Lucrurile parcă se puneau pe un făgaș al normalității.

La 3 ani, nici țipenie de funcționari occidentali pe la Kiev. Până și Saakașvili e hăituit și cine știe ce s-ar întâmpla cu el dacă n-ar fi protejat de SUA.

Între timp, Ucraina a devenit al doilea cel mai corupt stat din Europa, fiind practic în coasta Moldovei, unde prietenul lui Poroșenko, Plahotniuc, face cam același dezmăț.

Iar ca să ne convingem încă o dată de cât de „occidental” e Poroșenko, aflăm că a vorbit cu Dodon chiar în seara prezidențialelor, felicitându-l pentru victorie. Iar convorbirea a avut loc de pe telefonul lui Plahotniuc…

Alexandru Cozer, activist civic

Igor Dodon si Vlad Plahotniuc au sărbătorit impreuna victoria la alegerile prezidențiale de anul trecut. Urmăriți declarațiile facute aseara de către directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Interesante lucruri aflam… Cat de mare este războiul, atunci? O intrebare retorica, sigur…

Ionel Pușcaș, consilier PL în Consiliul Raional Criuleni