Premiul Nobel pentru Literatură 2017. Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este câștigătorul

0
62

Kazuo Ishiguro este câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură 2017, a anunțat joi Academia Suedeză.

Născut la Nagasaki, în Japonia, dar cetățean britanic, Ishiguro este una dintre cei mai renumiți autori de ficțiune contemporani din lumea anglofonă, fiind nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a cștigat în 1989, cu romanul The Remains of the Day (Rămășițele zilei). În 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”. Al șaptelea roman al său, Gigantul mort, a fost publicat la 3 martie 2015 în Statele Unite și Marea Britanie.

În acest an, Academia Suedeză a primit 195 de propuneri, iar acest număr a fost redus la o listă scurtă de cinci nume înainte de vacanţa de vară, a dezvăluit Sara Danius, secretarul permanent al instituţiei.

Academia nu publică lista scurtă şi îşi păstrează sub sigiliu deciziile şi motivaţiile sale (în privinţa desemnării laureatului, n.r.) timp de 50 de ani. Din acest motiv, ghicirea numelui laureatului premiului Nobel este extrem de dificilă.

Anul trecut, cântăreţul şi textierul american Bob Dylan a fost recompensat cu Nobelul pentru literatură „pentru crearea unor noi expresii poetice în cadrul marii tradiţii a cântecului american”.