Adevărul despre privatizările terenurilor sportive din zona străzii Ginta Latină din Chișinău

0
161

Terenurile sportie (unul mare cu pistă de alergare şi 4 piloane de iluminare; al doilea pentru minifotbal și baseball, cu 4 piloane de iluminare), situate pe str. Ginta Latină din capitală au aparţinut fostei Î.S. „Alimentarmaş” care, în anul 2005 pe timpul când primar general al mun. Chişinău era Serafim Urechean, au fost privatizate (contract de vânzare-cumpărare nr. 2680 din 30.09.2005) cu 600.000 lei, costul evaluat era de 6.000.000.000 euro.

Ulterior, în scopul  ascunderii urmelor, terenurile date au fost vândute de câteva ori.

Terenurile aveau statut de teren public-sportiv, care nu puteau fi privatizate, ceea ce presupune că privatizarea s-a efectuat cu abateri de la legislaţie, prin metode dubioase.

Schema privatizării fiind următoarea:

– iniţial au fost privatizate pista de alergare şi pilonii de iluminat

– apoi au fost privatizate stadioanele ca teren aferent al pistei de alergare şi al

pilonilor de iluminat.

Venind la funcţia de Primar General al mun. Chişinău în anul 2007, Dorin Chirtoacă a contestat în instanţa de Judecată contractul de privatizare a terenurilor sportive, însă toate instanţele de judecată au hotărât că privatizarea a fost legală.

La data de 23.05.2012, în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău, consilierii PLDM au înnaintat pe ordinea de zi ca proiect suplimentar ce viza darea în locaţiune a loturilor de pământ din str. Ginta Latina, întreprinderii S.R.L. “Aledum-Farm”.

În semn de protest, consilierii Partidului Liberal au părăsit sala de şedinţe iar liderul fracţiunii PL – Ion Gabura a declarat presei : “Nu vom vota proiecte diabolice! Oamenii doresc stadioane, iar voi daţi în locaţiune terenuri pentru construcţia blocurilor şi lasaţi fară stadioane sectorul Ciocana”. (sursa de informare www.privesc.eu ședinta Consiliului Municipal Chișinău din 23 mai 2012)

În final, Decizia a fost adoptată cu voturile consilierilor PLDM+PCRM+PD.  

Primarul General Dorin Chirtoacă a refuzat să semneze Decizia de privatizare, şi eliberarea Certificatului de Urbanism şi Autorizaţiei de construcţie a blocurilor de locuit pe terenul unde erau amplasate stadioanele.

Refuzul Primarului a fost contestat în instanţa de Judecată care a emis o Hotărâre irevocabilă prin care a obligat emiterea Certificatului de Urbanism şi Autorizaţiei de construcţie.

După emiterea Hotărârei de Judecată şi imposibilitatea de a stopa începerea lucrărilor de construcţie în luna iunie 2013, Dorin Chirtoacă a venit personal la terenurile sportive pentru dezbateri publice cu locătarii din zona respectivă şi reprezentanţii companiei de construcţie unde s-a decis că compania să construiască suplimentar în spatele blocurilor ce urmează a fi construite, două stadioane de alternativă pentru chişinăueni (sursa : www.chisinau.md /comunicat de presă din 19.07.2013).

Primăria municipiului Chişinău a emis Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de construcţie pentru construcţia stadioanelor iar construcţia blocurilor de locuit urma să înceapă după darea în exploatare a stadioanelor.

Investitorul nu a ţinut promisiunea dată, iar la 14.04.2014 a început lucrările de construcţie a complexului locativ fară a avea permisul Primării de începere a lucrărilor.

La data de 17.04.2014, societatea civilă a protestat faţă de acţiunile ilegale a companiei de construcţie  (sursa www.tv7.md știri din 17.04.2014 ora 17.42 – sport).

Tot atunci au fost sesizate Poliţia, Pretorul sectorului Ciocana Galina Bostan (PLDM) şi Inspecţia de Stat în Construcţii (unicul organ de stat ce are competenţa de a stopa lucrările în construcţii şi care este subordonat politic Partidului Democrat), însă  nu au fost întreprinse nici o măsură pentru stoparea lucrarilor.

La ședința Consiliului Municipal din 23.05.2012 a fost votat un proiect „de bani mari” care ținea de construcția unui complex locativ pe stadioanele existente în sectorul Ciocana. Dar cum a fost votat?

Să-l ascultați pe arhitectul interimar Radu Blaj cum s-a pregătit pentru ședință şi cum a prezentat proiectul. Un arhitect care nu cunoaște lucruri elimentare despre Chișinău.

După cum au „bâlbait” toți care au susținut proiectul era clar că pufușorul de pe botișorul lor îi gâdilea la nas. Se vede clar că au început să sărbătorească chiar în ședință.

Venitul care l-au pus fiecare în buzunar (vedeți în reluare ședința, pe site-ul primăriei sau privesc.eu, 1 oră 25 minute, în acest moment, Palihovici arată gestul din care este clar că are ce sărbatori).

Investigație realizată de un cititor al ACTUAL.md, care dorește a rămâne anonim

Așteptăm și scrisorile dumneavoastră dacă cunoașteți și argumentați fapte reale despre fărădelegi în Republica Moldova

Scrieți la contactactualmedia@gmail.com